Hoppa till huvudinnehåll

Gusummålarna kör asynkront

Publicerad

Att inte ställa in utan ställa om är ett uttryck som använts flitigt det senaste året. Det är också precis vad cirkelledaren Ann-Louise Jansson gjort.

När Ann-Louise Jansson flyttade från Örnsköldsvik till Gusum blev målarcirkeln på ABF ett sätt att lära känna nya människor. Numera bor hon i Norrköping. Foto: Nina Broman

I många år gick Ann-Louise Jansson en målerikurs i Gusum – i ABF:s regi – och sedan 2012 är det hon själv som leder cirkeln.

De brukar träffas en kväll i veckan i Gusums Folkets hus. Ann-Louise ger gruppen en uppgift och sedan är det upp till varje deltagare om hen vill måla i olja, akryl eller akvarell. Gruppen var större från början men med åren har en del fallit ifrån, så nu är de bara fem – Ann-Louise inräknad.

När pandemin slog till och de inte längre kunde ses på riktigt försökte Ann-Louise direkt hitta alternativa lösningar.
– Deltagarna tyckte att det skulle vara jättetråkigt om vi inte kunde ha kurs, säger hon.
Först tänkte hon fortsätta via Zoom, men då det inte fungerade för två av deltagarna fick hon tänka om och bestämde sig för att i stället köra asynkront.
– Jag skickar ut en övningsuppgift på mejl innan vi startar, sedan ringer jag upp en i taget och hjälper dem igång, berättar hon.

Hon skriver uppgifterna för hand och fotar av texten ihop med målningar som kan fungera som exempel. Det är betydligt mera tidskrävande än att förbereda de vanliga träffarna, samtidigt är det roligt eftersom hon vet hur mycket deltagarna ser fram emot att få öppna de där mejlen.
– De tycker det är så spännande att se vad jag ska komma med för uppgift.
Under kvällens gång ringer Ann-Louise och deltagarna varandra hela tiden. De vill ha hjälp och hon tipsar om färger och perspektiv.
Trots att den nya cirkelformen fungerar jättebra så längtar Gusummålarna efter att ses på riktigt.
– Jag har bett dem spara allt de gjort och den dagen vi kan ses fysiskt igen så ska vi ha en egen liten utställning. Det tycker alla ska bli jätteroligt, säger Ann-Louise.

Nina Broman