Hoppa till huvudinnehåll

Stjärnkviltarna skänker minitäcken

Publicerad

Stjärnkviltarna har med gemensamma krafter sytt hundra lapptäcken som de tänker skänka till för tidigt födda barn, men först ska alstren visas upp på ABF Bergslagsgården.

Textilgruppen Stjärnkviltarna startade 1995 och är en lokal förening i den rikstäckande organisationen Rikstäcket. I Norrköping är de 25 medlemmar och lite fler än hälften av dem träffas varannan vecka på Marieborgs folkhögskola.
– Vi skulle vilja ha in lite yngre förmågor i föreningen, säger Inger Backgård.

Inger är så kallad trådhållare i gruppen, vilket betyder att hon har en sammanhållande funktion. Själv har hon bara varit med i fyra-fem år, men lapptäcken har hon sytt sedan 70-talet. Hon har ingen bestämd mall som hon går efter utan föredrar variation, så har hon gjort ett täcke i ett visst mönster eller färgställning så vill hon helst göra något annat nästa gång.
– Man kan göra precis hur man vill, det är bara fantasin som sätter gränser, säger hon.

Stjärnkviltarna använder ofta amerikanska lapptäckstyger i stadig bomull men det går lika bra med återvunna tyger eller vanliga jeans. Använda påslakan är ofta lite för slitna, men kan fungera bra som baksida, förklarar Inger.

Hur lång tid tar det att göra ett lapptäcke?
– Det går inte att säga. Ett täcke höll jag på med i fyra år, men då sydde jag också allt för hand. Det var nog 10 000–15 000 små bitar. Och ibland hinner man göra ett täcke på en dag.

2009 skänkte Stjärnkviltarna 83 lapptäcken till neonatalavdelningen på Vrinnevisjukhuset, för att för tidigt födda bebisar skulle få med sig varsitt när de åkte hem. Nu är det alltså dags igen och den här gången har gruppen fått ihop hundra täcken i blandade färger, mönster och stilar.

Mellan 2 och 14 oktober kommer täckena att visas på Bergslagsgården, innan de tvättas och får nya, supersmå ägare.

Nina Broman

Utställningen är öppen följande tider:
Lördag 2 oktober 12-15
Tisdag 5 oktober 14-17
Torsdag 7 oktober 14-17
Söndag 10 oktober 12-15
Tisdag 12 oktober 17-19
Torsdag 14 oktober 16-18