Hoppa till huvudinnehåll

Tim Björklund är en framtida ledare

Publicerad

Vägen är inte så lång från att knyta näven i fickan till att faktiskt göra något åt saken. Det har Tim Björklund lärt sig på utbildningen för framtida ledare.

I maj förra året började andra omgången av utbildningen Framtida ledare inom arbetarrörelsen – en grupp i Norrköping och en i Linköping. Kursen har bestått av både fysiska och digitala träffar och diverse studiebesök. Deltagarna kommer från olika bakgrunder, som kommunpolitiken och facket.
– Det har varit givande, även om man känner till vissa moment sedan tidigare, säger Tim Björklund, som är en av deltagarna i Norrköping.

 Utbildningen är bredare än han förväntade sig. De har lärt sig om arbetarrörelsens rötter, om makt, insändar- och motionsskrivande och hur man håller ett anförande med mera.

Tims fackliga karriär inleddes då han och några till på hans arbetsplats blev illa behandlade av arbetsgivaren. Han kontaktade förbundet för att det behövdes hjälp utifrån och när just den förhandlingen var överstökad fick han ganska omgående frågan om han var intresserad av ett mera långsiktigt engagemang.

– Jag kommer från en arbetarfamilj men vi har inte pratat politik eller fackliga frågor hemma, så att jag skulle engagera mig fackligt hade jag aldrig haft en tanke på, säger han.

Men så blev det och det gick snabbt uppåt. Han blev kontaktombud mellan avdelning och arbetsplats och nu är han ordförande. När han hoppade på utbildningen Framtida ledare var det i första hand för att utvecklas inom facket, men politiken lockar också och inför valet i höst står han på både kommunens och regionens lista för Socialdemokraterna.

Vad tar du med dig från utbildningen?
– Jag har ett helt kollegieblock med anteckningar till att börja med, så dem tar jag med mig. Och så har jag lärt mig att det inte är så svårt att engagera sig, vare sig det är fackligt eller politiskt. Vägen är inte så lång från att knyta näven i fickan till att faktiskt göra något åt saken. Om du är förbannad kan du inte bara förvänta dig att någon annan ska förändra åt dig, säger han.

Utbildningen är ett samarbete mellan ABF, LO och Socialdemokraterna.

Nina Broman