Rollen som cirkelledare
- Som cirkelledare ska du guida deltagarna så att alla får komma till tals, hålla den röda tråden och återkoppla till frågeställningar och mål.
- Ni lär er tillsammans av varandras erfarenheter och kunskaper, samt av det studiematerial ni använder. Som cirkelledare behöver du inte ha mer kunskap om ämnet.
- Cirkelledaren är den som oftast har den mesta kontakten med oss.
- ABF Malmö anordnar regelbundet utbildningar och inspirationsträffar för dig som cirkelledare.
Närvarolista
På en studiecirkel ska närvaro rapporteras. Det är cirkelledarens ansvar att göra det. Fyll i deltagarnas närvaro på varje studiecirkel och skicka in närvaron när studiecirkelns alla träffar är klara. Närvarolistan är grunden för offentliga bidrag till studieförbunden. Det är därför studieförbunden behöver deltagarnas personnummer och underskrift av ledaren.
Du rapporterar deltagarnas närvaro på e-listan arretjanst.abf.se. Inlogg till e-listan skickas till din mail så snart vi registrerat er studiecirkel.
Vad menas med folkbildning?
I folkbildningen lär man sig tillsammans, och allas erfarenheter och åsikter räknas. Därför är din roll som cirkelledare att se till att gruppen fungerar på ett demokratiskt sätt. Som till exempel att alla känner sig delaktiga och lyssnade på. Detta får du lära dig mer om i cirkelledarutbildningen.
Olika sätt att göra folkbildande aktiviteter:
- Studiecirkel (som en kurs)
- Annan folkbildningsverksamhet (t.ex. workshops, prova-på-aktiviteter)
- Kulturprogram (föreställningar, föreläsningar m.m.)