Hoppa till huvudinnehåll

Starta en studiecirkel

I en studiecirkel kan du lära dig nästan vad som helst. En studiecirkel är ungefär som en kurs, inom ABF kallar vi denna form av folkbildning för studiecirkel. Det är ett demokratiskt sätt att lära tillsammans.

Ämnet i studiecirkeln

Folkbildning sker inte bara för folket, utan genom folket. Ja, genom dig! Det är ett flerdimensionellt sätt att lära och bilda sig tillsammans med andra. Att ha en studiecirkel med ABF Malmö handlar om kunskapsdelning, att lära sig nya saker och gemenskap i ett socialt sammanhang.

I en studiecirkel kan du med arbetskamrater, vänner, grannar eller medlemmar i en förening träffas för att lära er något inom ett valt område. Ni kan teckna kroki, diskutera litteratur eller lära er ett nytt språk. Ni kanske vill engagera er inom samhällsfrågor som klimat eller välfärd eller anordna historiska vandringar runtom i Malmö, Lomma eller Burlöv. 

Studiecirkelns utformning

Varje studiecirkel är unik och ni bestämmer gemensamt vad som ska studeras, i vilken takt ni ska studera och när ni ska träffas. Det är hela idén med studiecirklar! 

Checklista för studiecirkel:

  • Samla minst 3 personer
  • Cirkeln ska pågå minst 3 tillfällen
  • Cirkeln ska vara minst 9 studietimmar sammanlagt (1 studietimme = 45 min)

Cirkelledarens roll

Som cirkelledare är du pedagog, inspiratör och sammanhållande kraft i studiecirkeln. ABF Malmö utbildar dig i ledarskap, kommunikation och pedagogik. Den som är cirkelledare för studiecirkeln ansvarar över närvarolistan som finns digitalt. Du kan läsa mer om att utbilda dig till cirkelledare här.

Digital studiecirkel på distans

Det går även bra att hålla er studiecirkel på distans. ABF Malmö registrerar då er studiecirkel som en distanscirkel. Ni håller era träffar under pedagogisk ledning av cirkelledaren via till exempel Google Hangout, Skype eller Facetime. Ett annat förslag är att göra livesändningar i en sluten Facebookgrupp. 

Gör så här:

  1. Ta kontakt med oss på ABF Malmö och presentera din idé. Maila info.malmo@abf.se eller ring 040–35 24 00.
  2. Fyll i vårt anmälningsformulär Starta studiecirkel.pdf. Det kan du spara på din dator och färdigställa digitalt. Du hittar alla våra formulär längst ner på vår resurs-sida. 
  3. Du är nu redo att sätta igång studiecirkeln!