Hoppa till huvudinnehåll

Starta en studiecirkel

I en studiecirkel kan du lära dig nästan vad som helst. En studiecirkel är ungefär som en kurs, inom ABF kallar vi denna form av folkbildning för studiecirkel. Det är ett demokratiskt sätt att lära tillsammans.

Vad är en studiecirkel?

Folkbildning sker inte bara för folket, utan genom folket. Ja, genom dig! Det är ett flerdimensionellt sätt att lära och bilda sig tillsammans med andra. Att ha en studiecirkel handlar om kunskapsdelning, att lära sig nya saker och gemenskap i ett socialt sammanhang.

I en studiecirkel kan du med arbetskamrater, vänner, grannar eller medlemmar i en förening träffas för att lära er något inom ett valt område. Denna form av studiecirkel kallas ibland för kamratcirkel.

Ämne och material i studiecirkeln

Ni kan teckna kroki, diskutera litteratur eller lära er ett nytt språk. Ni kanske vill engagera er inom samhällsfrågor som klimat eller välfärd eller anordna historiska vandringar runtom i Malmö, Lomma eller Burlöv. 

Vilket material som används bestämmer ni själva! Det kan vara böcker, youtube-videos, utställningar, studiebesök eller musik. Välj något som inspirerar er till att lära tillsammans.

ABF Malmö är en pedagogisk resurs. Vi stöttar er med studiematerial, lokaler eller kostnadsersättningar, beroende på omfattningen av er studiecirkel samt vad ni har behov av.

Studiecirkelns utformning

En studiecirkel består av minst tre personer, som träffas tre eller fler tillfällen (totalt minst 9 studietimmar).  

Cirkelledarens roll

Som cirkelledare är du pedagog, inspiratör och sammanhållande kraft i studiecirkeln. ABF Malmö utbildar dig i ledarskap, kommunikation och pedagogik. Den som är cirkelledare för studiecirkeln ansvarar över närvarolistan som fylls i digitalt och skickas in när studiecirkeln är färdig. Du kan läsa mer om att utbilda dig till cirkelledare här.

Digital studiecirkel på distans

Det går även bra att hålla er studiecirkel på distans. ABF Malmö registrerar då er studiecirkel som en distanscirkel. Ni håller era träffar under pedagogisk ledning av cirkelledaren via till exempel Google Hangout, Skype eller Facetime. Ett annat förslag är att göra livesändningar i en sluten Facebookgrupp. 

Gör så här:

  1. Ta kontakt med oss på ABF Malmö och presentera din idé. Maila eller ring din kontaktperson, eller kontakta ABF på info.malmo@abf.se eller 040–35 24 00.
  2. Fyll i vårt anmälningsformulär Starta studiecirkel.pdf. Det kan du spara på din dator och färdigställa digitalt. Du hittar alla våra formulär längst ner på vår resurs-sida. 
  3. Du är nu redo att sätta igång studiecirkeln!
  4. Behöver ni stöd under studiecirkeln håller vi kontakten, annars hörs vi när studiecirkeln är färdig då vi mottar er närvarolista.