Hoppa till huvudinnehåll

Inspiration: Ledarutbildningen som ställde om

ABF Östergötland hade precis dragit igång sin ledarutbildning när Cornapandemin var ett faktum. Istället för att ställa in valde avdelningen att ställa om.

Avdelningen beslutade sig snabbt för att använda ABFs digitala lösning för studiecirklar i Microsoft Teams. De började med att ha flera möten med cirkelledarna i sitt eget studierum på Teams. På så vis blev cirkelledarna snabbt bekväma med verktygen och kunde starta upp utbildningen igen, efter bara två veckors uppehåll.

– Vi ville verkligen inte ställa in, och vi har turen att våra cirkelledare är fyra nyfikna pensionärer som verkligen ville fortsätta, berättar Karin Sandin Dahlgren, biträdande chef.

Ledarutbildningen är en ettårig utbildning i cirkelform. Deltagarna träffas en gång i veckan och förbereds för att kunna ta ledande funktioner inom arbetarrörelsens organisationer.  Just nu läser de boken ”Vad är Socialdemokrati” och cirkelledarna arbetar utifrån studiehandledningen och sin egen mångåriga erfarenhet.

Till hösten hoppas de att kunna återgå till de fysiska träffarna. Men de är också övertygade om att de kommer att fortsätta använda det digitala formatet till vissa delar i utbildningen.

– Nu när vi vant oss med detta, det digitala, så inser man hur mycket man kan göra digitalt och hur många nya möjligheter som öppnar sig. Det kommer vara lättare att få med föreläsare från andra orter när vi kan ha vissa av träffarna digitalt även i framtiden, avslutar Karin.