Hoppa till huvudinnehåll

Cirkelledare och pedagog

Som cirkelledare är du pedagog, inspiratör och sammanhållande kraft i studiecirkeln. ABF Malmö utbildar dig i ledarskap, kommunikation och pedagogik.

1. Introduktion till ABF

För att arrangera folkbildande aktiviteter och för att bli cirkelledare börjar du med att gå en introduktionsträff. Här får du vårt introduktionsmaterial och en första inblick i ABF, folkbildningen och cirkelledarrollen. Om du redan fått en introduktion till ABF, kan du istället anmäla dig direkt till grundutbildningen för cirkelledare.

2. Grundutbildning för cirkelledare

Efter introduktionsträffen kan du sätta igång din studiecirkel. När du vill fördjupa dina kunskaper som cirkelledare kan du gå vår grundutbildning för cirkelledare (cirkelledarutbildning GRUND). Utbildningen ger dig verktyg som du kommer att ha nytta av i många sammanhang, som demokratiskt lärande och pedagogik, att leda grupper och kommunikation. Du får ett kursintyg efter avslutad utbildning!

❤️ Rollen som cirkelledare

  • Som cirkelledare behöver du inte ha mer kunskap om ämnet, utan din roll är att hålla ihop studiecirkeln.
  • Ni lär er tillsammans av varandras erfarenheter och kunskaper, samt av det studiematerial ni använder.
  • De flesta cirkelledare är ideellt engagerade. Ungefär 90 % av alla studiecirklar på ABF Malmö är cirklar som görs bland vänner eller i föreningen. 
  • Du som cirkelledare har kontakt med ABF. Vi bjuder regelbundet in till cirkelledarkaféer och inspirationsträffar! 

📝 Registrera närvaro

  • Cirkelledaren ska registrera deltagarnas närvaro i cirkeln. Fyll i  närvaro på varje studiecirkel och signera när studiecirkelns alla träffar är klara.
  • Du registrerar deltagarnas närvaro på e-tjänsten arretjanst.abf.seInlogg till e-tjänsten skickas till din mail så snart vi registrerat er studiecirkel. 
  • Närvarolistan är grunden för offentliga bidrag till studieförbunden. Det är därför studieförbunden behöver deltagarnas personnummer och underskrift av ledaren. Personnumret blir avpersonifierat (anonymt) och kopplas ej till deltagaren som person.
  • Du kan max rapportera 480 timmar per år som cirkelledare. 
  • Här finns en kort guide för hur du rapporterar din verksamhet i e-tjänsten!

🤔 Vad menas med folkbildning?

Folkbildning är att man lär sig tillsammans med andra på ett demokratiskt sätt. Ni bestämmer vad ni vill lära er, och hur ni vill lära er det. Detta får du lära dig mer om i cirkelledarutbildningen. 

Olika sätt att göra folkbildande aktiviteter:

  1. Studiecirkel (består av flera träffar)
  2. Utbildning eller workshop (kallas "annan folkbildningsverksamhet") 
  3. Föreläsning/arrangemang inför publik (kallas "kulturprogram")

📚 Vill du hålla studiecirklar i vårt studieprogram?

De allra flesta studiecirklar görs ideellt i föreningar. Men vi har också ett studieprogram med kurser som är öppna för allmänheten. Som cirkelledare i kursverksamheten har du ämnesspecifik expertis och håller du kurser som deltagarna betalar för. Begränsat antal kurser per termin. Du kan skicka in en intresseanmälan här: http://bit.ly/ledarpool. Vi återkommer till dig om det blir aktuellt!