Till sidans huvudinnehåll

Studiematerial

Här finns ett urval ABF:s studiematerial som är gratis att ladda ner. Använd materialet i din studiecirkel!

Fuskbygget av Andreas Cervenka

Tillgång på bostäder är en av de viktigaste förutsättningarna för både ekonomisk tillväxt och individuell livskvalitet. Ändå tycks utbudet på bostäder aldrig matcha efterfrågan, och för varje decennium ökar hushållens skuldsättning till nya rekordnivåer, bara för att vi ska kunna ha någonstans att bo. Vinsterna, inte minst för dem som lånar ut pengarna, är enorma. Men det är också riskerna, både för individen och för samhället.

Hur blev det egentligen så här? Hur kan ett av människans mest grundläggande behov, tak över huvudet, förvandlas till ett finansiellt bombbälte på samhällskroppen? I Fuskbygget, den pedagogiska och, ärligt talat, skrämmande uppföljaren till succéboken Girig-Sverige, granskar Andreas Cervenka på sitt omisskännliga och underhållande sätt en ekonomi som står på allt lösare grund.

Boken finns att låna på ABF till er studiecirkel.

De förtrycktas pedagogik av Paolo Freire

I De förtrycktas pedagogik utarbetar Paulo Freire en pedagogisk metodologi för frigörelse. Hur kan vi utveckla en pedagogik där människor lär sig tillsammans som subjekt, utan den tradtionella idén om en lärare som gör insättningar av kunskap i eleverna, löper som en röd tråd: att tillsammans problematisera i stället för att dominera. Genom att arbeta med medvetandegörande kan vi skapa frigörelse för de förtryckta istället för den avhumanisering som traditionell undervisning innebär. Vi kan kämpa för ett utökat varande för alla.

De förtrycktas pedagogik publicerades för första gången 1968 och har fått ett enormt inflytande inom den kritiska pedagogiken. Det här är den första översättningen direkt från det portugisiska originalet till svenska. Denna svenska översättning, med förord av Sven-Eric Liedman och Patricia Lorenzoni, gör Freires pedagogik tillgänglig för en ny generation lärare, studenter, folkbildare och andra som är intresserade av frigörande pedagogik.

Boken finns att låna på ABF till er studiecirkel.

Mat och lokal beredskap (2024)

När kriser uppstår blir de flesta mer generösa och hjälper varandra på olika sätt vilket vi såg till exempel under pandemin. Vi kan också lära oss från tidigare kriser att de som har bra kontakt med sina grannar och andra i sitt närområde klarar av kriser bättre än de som inte har det.

Därför handlar denna studiecirkel minst lika mycket om att lära känna och lära sig samarbete ihop med människor som bor i ditt närområde. Tillsammans ska vi ge oss ut på en resa genom hur det sett ut historiskt med krismat men även hur det ser ut idag och vem som odlar din mat. Vad finns det för initiativ kring odling och mat där du bor och hur kan du bli en del av dessa?

Ladda ner

Att arbeta med communitykultur (2024)

Med detta metodmaterial vill vi stötta dig som cirkelledare och pedagog att arbeta med medskapande kultur. Målet är att demokratisera kulturlivet – det betyder att alla, oavsett klass, kön, funktionsvariation, sexuell orientering, religiös eller etnisk tillhörighet ska räknas in i kultursverige och ha möjlighet att delta i kulturlivet. För att detta ska vara möjligt behövs fler processledare med förståelse för vad ett medskapande kulturprojekt är och hur det kan genomföras. Vi vill genom detta material få dig och din grupp att använda konst och kultur som metod för socialt förändringsarbete.

Ladda ner

Jämlikhet är lösningen (2023)

I boken Jämlikhet är lösningen (Verbal, 2023) försvarar Per Sundgren och Mats Wingborg en politik för en ökad jämlikhet, men de analyserar också jämlik­heten utifrån en rad olika perspektiv. Boken har flera syften: att skapa engage­mang, att ge kunskap och att få läsaren att fundera på frågor som har med jämlikhet att göra.

Den här studiehandledningen är kopplad till boken Jämlikhet är lösningen. Boken riktar sig till dig som är intresserad av jämlikhet som ett politiskt ideal. Du kan vara politiskt engagerade, fackligt aktiv eller bara samhällsengagerad. Boken förutsätter inte att läsaren har någon specifik syn på jämlikhet, även om författarna driver vissa bestämda teser.

Ladda ner

Handböcker för civilkurage och klimataktivism (2023)

Vill du veta mer om klimataktivism och ickevåld? Nu har Klimatprata tagit fram tre olika handböcker på temat! 

Handböckerna vänder sig till dig som är engagerad i klimat och miljö och som vill skapa än mer förändring för klimatet i din vardag! Kanske vill du och din klimatgrupp testa en ny aktionsform? 

Ladda ner

Antirasism för aktivister och folkbildare

Tillsammans ska vi stärka det antirasistiska arbetet i rörelsen och föreningslivet! Vi har material och praktiska metoder för att det antirasistiska perspektiv ska genomsyra er verksamhet. Här finns även studiematerial att använda i studiecirklar med ABF.

Se allt kring antirasism här

Projektverktyg (2021)

ABFs uppdrag är att stärka folkrörelserna och motverka klassamhället. Tillsammans har ABF Helsingborg, ABF Hörby, ABF Malmö, ABF Mitt- skåne och ABF Skåne tagit fram det här projektverktyget för att stötta föreningar och samverkansparter att initiera och söka projektmedel.

Vi har lång erfarenhet av att äga och driva projekt och har stor kunskap om bidragsgivare, idéutveckling, ansökningsförfarande och projektledning.

Projektverktyget ska fungera som stöd för föreningar som vill utveckla genomarbetade projektidéer med god förankring och en tydlig röd tråd. Det är upplagt som en studiecirkel med tre träffar. Om ni vill kan ni förstås lägga till flera träffar och om ni behöver mer tid för att arbeta er igenom de olika områdena.

Ladda ner

Gör skillnad! – från klimatångest till handlingskraft

8 oktober 2018, samma dag som FN släppte den klimatrapport som slog fast att vi behöver fördubbla ansträngningarna för att nå 1,5-gradersmålet, bildade Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh Klimatklubben. Målet var att omvandla den utbredda klimatångesten till engagemang.
Samma sak vill de göra med den här boken, som med hjälp av experter, hårda siffror och inspiration visar hur man steg för steg kan leva ett mer hållbart liv. Den utgår från individens perspektiv (varje läsare ska kunna sätta egna klimatmål) men visar också vikten av normförskjutning, konsumentmakt och politisk påtryckning. Här finns bland annat kapitel om mat, boende, transporter, kläder, jobb och barn, och varje läsare kan hitta sin startposition och se vilka steg som gör störst skillnad.

De tre författarna har alla tre ett tydligt hållbarhetsperspektiv i sina verksamheter, men tar också hjälp av såväl forskare som andra inspiratörer, som redan tagit avgörande steg mot ett mer klimatneutralt liv. Siffror, resonemang och jämförelser mixas upp med kreativa lösningar, checklistor och tankeväckande möten.

Det är den avgörande frågan för vår tid, och för tiden framför oss. Gör skillnad! tar den på största allvar men tror också att varje val som individen gör spelar roll. Den här boken visar att ett liv med skärpta klimatglasögon är hållbart på fler sätt än ett. När vissa dörrar stängs öppnas helt nya möjligheter.

Boken finns att låna på ABF till er studiecirkel.

Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya av Ali Esbati

Den 22 juli 2011 var Ali Esbati på Utøya för att hålla en föreläsning på AUFs sommarläger. Han blev en av dem som överlevde terrorattacken av Anders Behring Breivik. Boken berättar i detalj de dramatiska händelser som visade sig bli den blodigaste terroristattacken i nordisk historia sedan andra världskriget. Terrorattacken var en avsiktlig politisk handling, grundad i en högerextrem ideologi som existerade före attacken och som också lever vidare efter det att gärningsmannen fängslats. Det är i sig ett uttryck för en större rörelse som påverkar hela det politiska landskapet i västvärlden.

Boken är en politisk berättelse med en personlig ton. Den berör förändringarna i debattklimatet, tendenser till avhumanisering i frågor om invandring och integration, och reflekterar över den sociala betydelsen av dessa. Genom att väva samman händelserna på Utøya med Alis personliga berättelse, samt reflektioner över tiden vi lever i tio år senare, är boken ett bidrag både till att komma ihåg och att kollektivt behandla tragedin den 22 juli.

Boken finns att låna på ABF till er studiecirkel.

Queera historier från Malmö

Var i Malmö träffades män för att ha sex med varandra på 1910-talet? Vad gjorde bögar och lesbiska för att skapa uppmärksamhet på Folkfesten i Pildammsparken under 1970-talet? Hur upplevdes ankomsten till Malmö för Sveriges första homosexuella anhöriginvandrare? Vilka var de hetaste queerpunkbanden på Malmöscenen under det härjiga 2010-talet?

Dessa och många andra frågor får sina svar i Queera historier från Malmö. Här samlas 20 berättelser om människor, organisationer och händelser som på olika sätt expanderar, utmanar och skriver om stadens historia. Det är en bok om det förflutna, sprungen ur samtiden som blandar akademiska skribenter med aktivister i dagens HBTQI-organisationer.

Med avstamp i samtiden och den nära dåtiden söker sig texterna bakåt genom decennierna och århundradena, då HBTQI-liv var förbjudet, sjukdomsklassat och stigmatiserat. Fram tills nu har det saknats en historieskrivning om HBTQI-liv som geografiskt berör Malmö och södra Sverige, varför boken gör ett banbrytande arbete av synliggörande. Det här är en bok som väljer det spretiga och motstridiga framför en enhetlig och konfliktdöljande historieskrivning, i fast förvissning att sådana berättelser förmår fånga mer och kanske också ge en mer sann bild av det förgångna. Det blir en bok som fångar Malmös vibrerande aktiva och mångfacetterade HBTQI-rörelser i all dess mångfald och brokighet.

Boken finns att låna på ABF till er studiecirkel.

Svart historia av Amat Levin

För fyra år sedan startade journalisten Amat Levin Instagram-kontot Svart historia. Intresset för kontot exploderade, idag har det nästan 70 000 följare. Uppenbarligen var det många som saknade en mångfacetterad bild av Afrikas och svarta människors historia.

Få delar av världshistorien är lika försummad som svarta afrikaners och den tillhörande diasporan runt om i världen. Fram till för bara sex decennier sedan ansågs den inte ens vara värld att studera. Bilden av Afrika som en kontinent vars historia börjar med ankomsten av européer har på många sätt överlevt fram till idag. Fortfarande finns de som ser på Afrika som mer eller mindre samma land, ett mörkt hörn av världen dominerat av ändlösa krig och utbredd fattigdom, eller de som tänker att kontinenten har kolonialismen att tacka för de framsteg som skett. Att kasta nytt ljus över den sortens tankegångar var utgångspunkten för Amat Levin när han startade kontot och nu ger ut boken Svart historia. I Svart historia blandas en stor mängd personer, fenomen, händelser och skeenden: från uråldriga folkvandringar med massiva konsekvenser, skapandet av världens kanske första kristna stat och den trans-sahariska slavhandeln, till den karibiska frihetskampen, Angelas Davis motstånd och Sister Rosetta Tharpe – rock’n’rollens gudmoder.

Boken försöker inte ge en komplett eller slutgiltig bild av Afrikas, eller svarta människors, historia, utan är en serie nedslag, en samling breda penseldrag som ger en introducerande inblick. Kärnfull utan att vara för förenklande fungerar den som ett verktyg till att bättre förstå världen vi lever i idag.

Boken finns att låna på ABF till er studiecirkel.

Folk i rörelse

Syftet med denna studiecirkel är att studera de sociala rörelsernas utveckling i Sverige och deras betydelseför landets demokratisering. Den har ett historiskt perspektiv men förhoppningen är att den förmedlar erfarenheter som ska kunna användas idag. Inte som lärobok men som en inspirationskälla för nya sociala rörelser.För med den syn på demokrati som genomsyrar boken är det uppenbart att kampen för demokrati och demokratiska rättighet är långt ifrån avslutad. Och sociala rörelser tillhör verkligen inte historien. De uppstår ständigt.

Ladda ner

Facklig beredskap

Denna studiehandledning har ett tydligt syfte: att ge dig som deltagare kunskap och praktiska verktyg för att förbättra både din hemberedskap och arbetsplatsberedskap. Du får möjlighet att reflektera över din roll i krishantering, både som individ och som del av ett kollektiv på arbetsplatsen. Syftet är att du efter att ha deltagit i studiecirkeln inte bara ska förstå vikten av att vara förberedd, utan även kunna vidta konkreta åtgärder för att förbättra beredskapen hemma och på arbetet.

Ladda ner