För vem?
Riktlinjerna är ett stöd till samverkande föreningar och organisationer i planering och hantering av barn och ungdomsverksamhet men kan även fungera som underlag för ledare och föreningens medlemmar i diskussioner gällande den verksamhet som föreningen vill bedriva.
Barnkonventionen
Barnkonventionen är svensk lag sedan 1 januari 2020 och ett grundläggande folkrättsligt dokument som listar barns rättigheter. Syftet med barnkonventionen är att påverka och förbättra situationen för barn i hela världen. Som barn räknas varje människa under 18 år. All verksamhet för barn och ungdomar inom ABF omfattas av barnkonventionen.
Konventionen innehåller 54 artiklar som bildar en helhet för vad barn och unga har rätt till och vad de ska skyddas ifrån. Fyra artiklar är så kallade grundprinciper och vägledande för hur helheten ska tolkas. ABF:s riktlinjer för barn- och ungdomsverksamhet utgår från de fyra grundprinciperna.
Barnkonventionen innebär att vi ska:
- utgå från att alla barn är lika mycket värda och inte ska diskrimineras
- att varje beslut som fattas inom folkbildningen ska utgå från barnets bästa
- att folkbildningen ska få varje barn att utvecklas och
- att barn ska göras delaktiga i hur folkbildningen utformas samt i beslut som rör dem.
ABF:s värdegrund
All verksamhet i ABF utgår även från vår värdegrund som beskrivs i idéprogrammet: ”Gör en annan värld möjlig”. Detta dokument är vår ideologiska kompass i vardagen och fungerar som en grund i all planering, prioriteringar och beslut i all vår verksamhet. Alla som representerar ABF (anställda, förtroendevalda, cirkelledare och samverkande föreningar) ska stå bakom vårt idéprogram och dela våra värderingar.
Läs ABFs idéprogram här: “Gör en annan värld möjlig!”
För verksamhet med barn och ungdomar hos ABF gäller följande punkter:
- Personal hos ABF ska ha kännedom om dessa riktlinjer och använda sig av dom i sitt arbete.
- Ledaren ska vara väl förtrogen med ABFs värdegrund och kunna agera efter densamma.
RUTIN: Vid start av barn- och ungdomsverksamhet ska cirkelledaren för gruppen erhålla dessa riktlinjer för barn och ungdomsverksamhet. Cirkelledaren ska gå ABFs ”Introduktion för cirkelledare” och ”Grundutbildning för cirkelledare” innan cirkelstart. - Ledare över 18 år ska uppvisa ett begränsat utdrag ur belastningsregistret “Utdrag för övrigt arbete med barn/kontakt med barn”. Utdraget ska visas innan cirkelstart med nya cirkelledare. För kontinuerlig verksamhet uppvisas utdraget vartannat år, innan ny cirkelstart.
RUTIN: Cirkelledaren visar utdraget för ansvarig vid nyrekrytering eller på uppmaning vid löpande verksamhet. ABF Malmö gör en notering i det administrativa systemet, på ledaren under fliken Övriga uppgifter – Avdelningsnotering. Här noteras enbart datum då utdraget uppvisats, därefter förstörs eller återlämnas dokumentet. Det är också möjligt att posta utdraget till ABF Malmö men observera att ABF inte returnerar utdrag per post. - ABF ska säkerställa att verksamhet som sker genom medlems-/ samarbetsorganisationer och fria grupper har rutiner för att leda verksamhet med barn och ungdomar, i enlighet med dessa riktlinjer.
RUTIN: Verksamhetsutvecklaren informerar om ABFs riktlinjer kring barn- och ungdomsverksamhet och säkerställer att samverkansparten har rutiner som lever upp till dessa. - Målsmän ska få information om hur ABF arbetar för en trygg fritid.
RUTIN: Denna information ska finnas på ABF Malmös hemsida och länk till riktlinjerna skickas med i utskick vid kursstart. - Om något oönskat inträffar i verksamheten ska ansvarig verksamhetsutvecklare samt högsta chef/ombudsman ska informeras och ABF ska kalla till möte för att utreda situationen.
- Vid misstanke om att ett barn i verksamheten far illa ska detta anmälas till Socialtjänsten. Cirkelledare, personal och förtroendevalda ska även informera ABF Malmös ombudsman vid misstanke om att ett barn far illa.
Rekommendation:
Sammanställda och uppdaterade kontaktuppgifter till externa stödfunktioner, ex. sociala myndigheter, barnrättsorganisationer och hälsovård, bör finnas tillgängligt där verksamhet med barn och ungdomar sker.