Utifrån Statarhustruns receptbok, som finns i Statarmuseets arkiv, så lagar vi mat och bakar tillsammans på vedspis på plats på Statarmuseet i Torup. Vi utforskar de ingredienser som användes, hur man fick maten att räcka till, vilka tekniker som användes och hur maten i slutändan smakade.
Tillfälle 1
Vi tillagar en gryta och några tillbehör ur statarhustruns receptbok och lär oss mer om vedspisens olika egenskaper och hur den kan användas på bäst sätt samt vad begränsningarna med att laga mat på vedspis är.
Tillfälle 2
Vi bakar bröd och kakor i vedugnen.
Tillfälle 3
Inför detta tillfälle kommer vi gemensamt överens om vilka recept ur receptboken som ska tillagas vid tillfället.
Vid varje tillfälle äter vi maten vi lagat tillsammans och samtalar utifrån vår upplevelse av
maten och tillagningen.
Råvaror ingår i priset!
20/1, 27/1 och 3/2
Ledare
Pedagoger från Statarmuseet.
Om Statarmuseet
Museet presenterar statar- och lantarbetarfamiljernas liv. Här finns rekonstruerade bostads-, uthus-, odlings- och trädgårdsmiljöer, utställningar om statarsystemet och Sveriges enda Arbetarbibliotekmuseum. I Djurparken möter besökaren de djur statar- och lantarbetarfamiljerna ofta höll sig med. Kaniner, höns och grisar. Alla odlingar är ekologiska. Här finns Kafé & Kök med högsta KRAV-certifieringen, hembakat, hemlagat och hemtrevligt. I Butik, Bokhandel och Skafferi erbjuds ett sortiment med fokus på hållbarhet. Statarmuseet arbetar med kulturarvspedagogik sedan starten 1995.