Hoppa till huvudinnehåll

1,1 miljoner svenskar står utanför det digitala samhället

Publicerad

Allt fler kopplar upp sig i Internetsverige. Men 1,1 miljoner svenskar, främst äldre och personer från arbetarklassen, står fortfarande utanför. På ABF Västernorrland vill man minska den digitala klyftan genom att erbjuda kostnadsfria utbildningar till pensionärer.

I Internetstiftelsens nya rapport ”Svenskarna och internet 2018” går det att läsa att 1,1 miljoner svenskar inte använder internet alls eller gör det mer sällan än varje dag. För specifika tjänster är icke-användarna ännu fler. 1,5 miljoner svenskar använder exempelvis inte Mobilt BankID. Ett annat exempel är att varannan 40-talist inte använder Facebook.

– Den som bjuder in jämnåriga till sitt 70-årskalas bör alltså komplettera Facebook-evenemanget med exempelvis e-post, skriver författarna till rapporten.

Ålder är det tydligaste sambandet med att inte koppla upp sig dagligen. Tre fjärdedelar av de som inte gör det är över 65 år. Det finns dock fler faktorer bakom de totalt 1,1 miljoner personer som använder internet mer sällan eller inte alls.

De är i högre grad kvinnor, har lägre hushållsinkomst och bor oftare på landsbygden. De har ofta lägre utbildning och arbetar i branscher som domineras av arbetare istället för tjänstemän. De är också oftare ensamstående, arbetslösa eller sjukskrivna.

Samtidigt finns det tydliga tecken i statistiken på att den som en gång börjat använda internet eller nätets olika tjänster inte slutar. De som inte använder internet alls idag har sällan provat på.

På ABF Västernorrland vill man ta tillvara på denna insikt. Där ska den digitala klyftan bekämpas genom att erbjuda kostnadsfria studiecirklar till medlemmar i Pensionärernas riksorganisation (PRO) och SKPF Pensionärerna. Uppstarten sker under hösten 2018 och utbildningarna kommer att gå igenom moment som exempelvis internets möjligheter, informationssökning och sociala medier.

– Vi hoppas att som ett nästa steg kunna erbjuda även våra funktionshinderorganisationer samma upplägg, säger Gitte Funk, ombudsman på ABF Västernorrland.