Hoppa till huvudinnehåll

Wrangborg får ABF-stipendium på 100 000 kronor

Publicerad

Poeten och kallskänkan Jenny Wrangborg är årets mottagare av ABF:s litteratur- och kulturstipendium på 100 000 kronor.

– Det känns otroligt hedrande. ABF har stöttat mig i vardag och kamp i över 20 år. Från replokalens första studiecirkel, genom de politiska diskussionerna som formade mig i min ungdom till dagens bokcirklar, säger Jenny Wrangborg.

Jenny Wrangborg, född 1984, debuterade 2010 med diktsamlingen Kallskänken och är känd för sina skildringar av arbetets villkor och den fackliga kampen inom restaurangbranschen. Hon har tidigare mottagit flera priser för sitt skrivande. Exempelvis Stig Sjödinpriset, LOs stora kulturpris och Gustav Frödings stipendium.

– Jenny Wrangborg har länge varit en stark inspirationskälla för stora delar av arbetarrörelsen. Hon är en agiterande och hoppingivande röst för alla de som drömmer om förändring, säger Helén Pettersson, förbundsordförande för ABF.

ABFs litteratur- och kulturstipendium har delats ut sedan 1949 till personer som inspirerat och ingjutit mod, engagerat och kritiserat samt visat på vikten av solidaritet. Bland tidigare stipendiater återfinns namnkunniga personer som exempelvis Stig Sjödin, Katarina Taikon och Henning Mankell.

Stipendiet delas ut torsdag den 27 september 2018 klockan 17.00 i ABFs monter (B09:19) under Bokmässan i Göteborg.