Hoppa till huvudinnehåll

Ny rapport: utan studieförbunden tystnar Sverige

Publicerad

Har du någon gång spelat musik i ett band? I så fall har du sannolikt fått hjälp av ABF eller något av de andra studieförbunden. Om ett band skulle framföra all den musik som årligen spelas inom studieförbunden skulle de behöva spela oavbrutet i 405 år.

Över hela Sverige erbjuder de tio studieförbunden replokaler, coachning, instrument, studiotid och kurser för att göra det möjligt för fler att spela musik, oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar. De tio studieförbunden har ca 265 musikhus i fler än 100 av Sveriges kommuner och sammanlagt över 4 000 replokaler.

Varje år samlas över 90 000 personer för att spela populärmusik tillsammans inom något av de tio studieförbunden. 2017 genomfördes sammanlagt 4 871 000 studietimmar i populärmusik inom studieförbunden. Det innebär att om ett band skulle framföra all den musik som årligen spelas inom studieförbunden skulle de behöva spela oavbrutet i 405 år.

De tio studieförbunden utgör basen i det svenska musiklivets infrastruktur. Unga som börjat lära sig spela ett instrument i Kulturskolan ges möjlighet att ta nästa steg och med studieförbundets stöd starta ett eget band eller börja göra egen musik.

Josephine Forsman, från rockgruppen Sahara Hotnights, menar att stödet från studieförbunden har haft en särskild betydelse för henne:

– Studiefrämjandets stöd var essentiell fram tills den dag mitt band Sahara Hotnights kunde stå på egna ben. Deras arbete bidrar till att Sverige är ett föregångsland vad gäller musik utomlands. Jag är stolt som boende i USA när jag pratar om de statligt finansierande organisationerna i Sverige som vi kallar studieförbund.

Vanligast förekommande musikgenrer i studieförbundens musikverksamhet:

1. Rock
2. Hårdrock/Metal
3. Pop
4. Singer-songwriter
5. Blues
6. Hiphop/Rap

Ta del av hela rapporten på Studieförbundens hemsida (extern länk)