Hoppa till huvudinnehåll

Stark folkbildning stoppar nazismen

Publicerad

Ska vi få bort nazismen behövs folkbildningen mer än någonsin. Det förstår nazisterna som vill ha bort oss. Men förstår våra folkvalda det? Det skriver ABFs företrädare Helén Pettersson och Monica Widman Lundmark i en debattartikel i Dagens Arena.

När ABF genomförde ett Almedalsseminarium med titeln ”Inga nazister på våra gator – men hur?” trängde sig nazistiska NMR in i publiken. De var närgångna med sina kameror, och väldigt hotfulla och konfrontativa – i synnerhet efter samtalet.

ABF var inte ensamma om att utsättas för nazisternas hot och hat under årets Almedalsvecka. Och förra året var attackerna mot RFSLs medlemmar så omfattande att organisationen valde att inte delta i år.
Det gör oss djupt bedrövade när den som genomför ett seminarium om hur vi bekämpar nazism behöver omfattande polisbeskydd och civilkurage. I Sverige 2019. Men vi är än mer bedrövade över det nazistiska hot och hat som sker i vardagen.

I dagens Sverige stör nazister demokratiska möten och utsätter profilerade motståndare för förföljelser – såväl mot dem själva som mot anhöriga. Ibland blir det synligt i Almedalens kameraljus, men ofta sker detta under radarn. Och människor tystas, vågar inte fortsätta sitt engagemang.

Under seminariet diskuterades vad vi kan göra åt nazismen – såväl genom rättsväsendet som genom vårt eget engagemang som medborgare. Flera exempel lyftes såsom ABF Sörmlands satsning på att utbilda antinazistiska folkbildare och den nationella satsningen ”Gör din röst hörd” som handlar om att öka människors möjligheter att själva kunna påverka sina liv.

ABF genomför ett Almedalen i veckan, med 4 000 kulturprogram per vecka året runt i hela landet. De studiecirklar de tio studieförbunden genomför är en bärande del av vår folkrörelsedemokrati, som stärker självkänslan och leder till personlig utveckling och arbete. Och därför oroas vi när aningslösa kommunpolitiker drar ner på det demokratins självförsvar som folkbildningen utgör.

Ska vi få bort nazismen från gatorna och från nätet behövs folkbildningen mer än någonsin. Det förstår nazisterna, och därför vill de tysta oss.

Men förstår de som är folkvalda för att försvara demokratin det?

Helén Pettersson
Förbundsordförande ABF

Monica Widman Lundmark
Förbundssekreterare ABF

Länk till debattartikeln i Dagens Arena: https://www.dagensarena.se/opinion/stark-folkbildning-stoppar-nazismen/

Foto: Sören Andersson/TT