Hoppa till huvudinnehåll

5 boktips som ger dig koll inför EU-valet

Publicerad

Högerextrema partier över hela Europa har fått självförtroende av sina framgångar på hemmaplan och mobiliserar nu stora krafter för att öka sitt inflytande i samband med valet till Europaparlamentet den 26 maj. Varför har vi hamnat här? Och vad kan vi göra? Vi har listat fem böcker som ger dig koll på den politiska utvecklingen i Europa.

1. Ödesvalet – en orosanmälan om ett brunare Europa (Lars Jederlund)

”Vi står inför ett val till Europaparlamentet. Ett ödesval. Hur starka kan de samlade högerextrema populisterna och EU-motståndarna bli? Om EU-parlamentet blir ljusbrunt, eller rent av mörkbrunt, vad sker då med EU? Ödesvalet – en orosanmälan om ett brunare Europa beskriver de partier, ofta ledda av skickliga populister, som befinner sig till höger om den traditionella högern. Den berättar vad de vill göra med Europa. Och konstaterar att det är klokt att ta dem på orden – de menar vad de säger!”

2. Skulden: Eurokrisen sedd från Aten (Kajsa Ekis Ekman)

”I Europa härjade 2013 den ekonomiska krisen och i centrum stod Grekland. Fattigdomen och arbetslösheten hade ökat dramatiskt och ungdomarna lämnade landet i massor. Är det sant som medierna skriver att grekerna arbetar för lite, lever på lån och har för stor offentlig sektor? Kajsa Ekis Ekman reste till Aten och fann en helt annan verklighet.”

3. Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater (Per Wirtén)

”Det är höst, och Per Wirtén åker tåg genom Europa. Han ser en kontinent, hårt prövad av finans- och flyktingkriser, som rör sig bort från den politiska samarbetstanken. Av det en gång så stolta och ambitiösa fredsprojektet återstår nu en valutaunion i avsaknad av gemensam politisk moral och ideologi."

4. Hopplöst men inte allvarligt – Konst och politik i Centraleuropa (Cecilia Hansson)

Cecilia Hanssons bok handlar om överlevnad, motstånd, censur och frihet i en region som är politiskt högaktuell och av stor vikt för hela världens utveckling. I boken möter Hansson några av Europas ledande intellektuella, från Herta Müller och Péter Nádas till Marina Abramović, Michael Haneke och många fler. De talar om villkoren för skapande, men också de större frågorna om konstens betydelse och konstnärens möjlighet att påverka samhällsdebatten.

5. Ett bättre Europa (Göran Färm)

”EU har de senaste åren stått mer i centrum för samhällsutvecklingen än någon gång tidigare under sin snart 70-åriga historia. Ändå skrivs och debatteras det väldigt lite om Europafrågor, och nästan ingenting om det allt mäktigare Europaparlamentet. Det är oroväckande med tanke på det viktiga Europaparlamentsvalet 2019 och den kommande debatten om EU:s framtid. Mot den bakgrunden har Göran Färm skrivit Ett bättre Europa."