Hoppa till huvudinnehåll

Hur var det på Internet idag?

Publicerad

Är det dags för studieförbunden att ta fram en ny föräldraskola? Mycket tyder på det. Exempelvis visar Internetstiftelsens rapport “Svenskarna och Internet” som släpptes för ett par veckor sedan att näthatet mot unga har fördubblats sedan 2021. ETC:s granskande reportageserie “De uthängda tjejerna” påvisar att även grooming och försäljning av barnporr ökat markant under de senaste åren.

Med hjälp av föräldrar fanns mer medvetenhet hos barnen

Före smartphonen var det vanligt att föräldrar gick på föräldraskolor hos Studieförbunden. Då handlade cirklar om allt från ANT (Alkohol, narkotika och tobakinformation) till träning i kommunikation med unga om allvarliga ämnen såsom missbruk, sexuellt utnyttjande av underårig och mobbning, etc. Föräldrar uppmanas då att ha telefon-ring-listor som i bästa fall gjorde att beteenden bland barn och unga försköts ett par år med gedigen föräldramedvetenhet, bra samtal och mjuk social kontroll.

Vet du vad ditt barn gör på internet?

Idag räcker det inte längre att fråga hur var det i skolan? Barn och unga har allt mer flyttat sitt umgänge till olika nätforum. Vet du vart ditt barn, eller barn i din närhet, rör sig på digitala medier så är det bra att verkligen:

– Lyssna på barnen och inte enbart säga hur och vad de ska göra, menar Internetforskaren Elza Dunkels. Det kan alltså vara bra att fråga exempelvis “hur var det på Tik Tok idag (eller RobBlox, Fortnite, Twitch, YouTube, osv)?”. Detta eftersom barn har olika sätt att reagera och berätta om kränkningar på och de kan också ha berättelser om andra barn som utsatts för kränkningar på nätet.

Med internet kan trakasserier fortsätta efter skolan

Barn och unga skiljer ofta mellan skolan och deras forum på nätet, men de två världarna går in i varandra när det kommer till ämnen som näthat, grooming* och nätmobbning.

Signifikant för de här tre fenomenen är att de alla är en form av fysisk misshandel men också en psykisk då andra kan förmå barn att göra sig själv illa eller att ta kontakt med förövare i det fysiska livet som i sin tur gör barnet illa.

Förr slutade ofta mobbningen åtminstone efter skolan. Men idag kan den pågå dygnet runt i den digitala världen. Samma sak gäller sexuella övergrepp.

Det är fortfarande vanligt att förövaren är en närstående eller någon barnen litar på. Men denne någon kan idag vara vem som helst som kan kontakta barnet via olika internetforum. Det är därför som Elza Dunkels lyfter vikten av att lyssna på barnen både på gamla och nya sätt.

Starta föräldracirkel för att öka medvetenheten

Vill du veta mer om hur du kan motverka näthat, grooming och nätmobbing? Kontakta ditt lokala studieförbund och starta en föräldracirkel. Nedan har ABF sammanställt en rad matnyttiga länkar som är bra ingångar till att studera mer om dessa ämnen.

* Grooming är när en vuxen person ofta med ett yngre alias stämmer träff online eller i verkligheten med personer under 15 år, i sexuellt syfte. Det kan vara att få barnet att skicka nakenbilder eller att utföra någon form av sexuell aktivitet framför kameran digitalt eller i den fysiska verkligheten.

Studietips!