Hoppa till huvudinnehåll

Ragges sång till de äldre blev en nationell hit

Ett litet gig på ett äldreboende förvandlades till ett inslag i SVT:s mest populära program. När coronaviruset slog till lät trubaduren Ragge sig inte nedslås, de äldre i Västervik skulle få sin efterlängtade underhållning.

Ragge spelar musik utomhus i vårvärmen. Foto: Susanne Steinvall.

En av höjdpunkterna för de äldre i Västervik är när Roger ”Ragge” Davidsson kommer på besök. Han är heltidsanställd av ABF Kalmar län och lägger all sin arbetstid på att åka runt och spela på äldreboendena i kommunen. När coronapandemin bröt ut riskerade de äldre att bli snuvade på sin musikunderhållning. Något som Ragge vägrade acceptera.

– Den här verksamheten är så viktig för de äldre och det är veckans höjdpunkt för många när Ragge kommer och spelar. Han är fantastisk som står ute med gitarren dag efter dag i både ur och skur, säger kollegan Mikael Kindman, verksamhetsutvecklare på ABF Kalmar Län.

Det som var tänkt att vara en liten spelning inomhus förvandlades till en utomhuskonsert med ett pressuppbåd. TV, radio och lokaltidningen kom för att uppmärksamma Ragges initiativ. Nyheten snappades sedan upp av SVT:s mest populära program, Landet runt, och visades nationellt på bästa sändningstid.

– Musik ger ju så mycket. Man kan sjunga med och bli go och glad och varm i både hjärta och själ. Det är jätteviktigt. Vi får tyvärr inte samlas inomhus på grund av den här trista, tråkiga coronan som är nu men då löser man det på nya sätt. Man får tänka utanför boxen, säger Ragge under intervjun med SVT.