Hoppa till huvudinnehåll

Tre digitala folkbildningstips

I Sköllesta har man hittat ett sätt att sjunga smittsäkert på tillsammans. I Jönköping har man utvecklat flera digitala verktyg för att coacha äldre digitalt. I Skellefteå och Värmland omvandlades hantverkscirklarna till återbruk och take-away. Detta är bara några av alla smarta och inspirerande exempel på hur ABFare har digitaliserat folkbildningen runt om i landet under pandemin.

Ilusterard bild med ett block där det står tips och ett med en glödlampa. Bakom en taggig spalsh

3 tips för att ställa om kören 

Meta Fagerström Sköllersta startade kören Blended Voices 2015 för de som aldrig sjungit tidigareFör att bevara vad som blivit ett vattenhål för flera körmedlemmar så testade Meta att leda körsången på nätet under pandemin. Här kommer hennes tips för att komma igång.  

  1. Börja med en snabbkurs i mötesverktyget så att alla är bekväma med det. 

  1. Med appen Chorus class kan man enkelt öva hemma. Det är ett verktyg för att nå ut som körledare och är gratis, men cirkelledaren kan köpa till konton för cirka 50 kronor per månad. 

  1. Våga släppa loss! Man får inte bry sig så mycket och man måste uppmuntra deltagarna att våga spela in sig själva på telefonen. Visa att det är okej att göra fel ibland.  

3 tips för digitalt hantverk 

ABF Skellefteå och ABF Värmland är två avdelningar som provade att flytta hantverksverksamhet till digitala rum under 2020. Verksamhetutvecklare Fanny Lundmark i Skellefteå tipsar bland annat om hur melittafiler och äggskal kan bli påskpynt! 

  1. Använd material som finns hemma. 

  1. Använd funktionen Premiär på Youtube för att behålla en gemensam upplevelse. 

  1. Dela inspelade instruktioner i efterhand så fler kan få ta del av dem.  

3 tips för att folkbilda digitala nybörjare 

Det som började som ett integrationsprojekt utvecklades till att nyanlända ungdomar coachade äldre Jönköpingsbor i att hantera exempelvis bank-id och 1177 på nätet. När pandemin kom fick de skapa en helt ny verktygslåda för att kunna fortsätta med sina uppdrag. Här är deras tips på hur man enkelt kommer igång.  

  1. Sänk ribban! Använd Facebook Messenger Room, för enkla digitala möten, det kräver inget konto eller inloggning. 

  1. Lägg tid på presentationer av coacherna. På så sätt skapar man igenkänning och tillit vilket är viktigt för att få med äldre deltagare. 

  1. Stäm av behoven hos målgruppen och låt coacherna läsa på om det som efterfrågas.  

Vill du också bli cirkelledare i ABF? Gå till abf.se/cirkelledare och läs om hur du gör