Hoppa till huvudinnehåll

Odling för alla – att skapa communityträdgårdar – بستنة للجميع

Publicerad

Odling för Alla var ett odlingsprojekt för barn och unga med erfarenhet av flykt. Det startades på Lindängen 2019 och finansierades av Arvsfonden. Under dessa tre år har vi utvecklat en odlingsträdgård från grunden.

🌱 Från gräsmatta till odlingsträdgård

Det som startade med en gräsmatta hade tillslut blivit en odlingsträdgård med flera växthus, lottar och pergola. 

Några av sakerna vi har gjort i vår communityträdgård:

  • Odlat grönsaker.
  • Lagat mat tillsammans.
  • Spelat fotboll och lekt.
  • Lärt oss om odling.
  • Målat.
  • Ätit bär och grönsaker från trädgården.
  • Lärt oss varandras språk. I vår trädgård har varit många olika nationaliteter men också olika språk. Vi lärde oss svenska, arabiska, kurdiska, dari, makedonska och spanska ord.  

🌺 Trädgårdsterapi

Odling för Alla har arrangerat trädgårdsterapeutiska aktiviteter för unga 16-25 år och för vuxna över 25 år. Under arbetet har vi sett att deltagare mått bra av generationsöverskridande fritidsaktiviteter, där även barn under 16 år var välkomna. 

Deltagarnas psykiska mående har förbättrats genom att de fått ett sammanhang att dela erfarenheter och kunskaper.  

Tack så mycket till alla deltagare, volontärer och personal från Fosie församlingsgård.

Projektet Odling för alla finansierades med medel från Allmänna Arvsfonden.

📗 Ladda ner handboken

📣 Vad behöver ni som förening eller grupp?

Folkbildning är ert gemensamma lärande! ABF stödjer föreningen i era egna bildningsprocesser. Alla grupper har olika behov; vi vill veta vilken funktion vi kan fylla för er! Oavsett om ni är en förening, social rörelse, studiegrupp, aktivistnätverk eller projekt. Det kan vara långsiktigt, kortvarigt, fokuserat på en enskild fråga eller finnas i ett bredare sammanhang. Läs mer på www.malmo.abf.se/malmo/forening.

Om ABF

ABF är din plats för radikal folkbildning, samhällsförändring och framtidstro. Vi är ett studieförbund och en mötesplats. Genom att organisera oss och lära av varandra, lägger vi tillsammans grunden till en hållbar värld. 

På ABF kan du engagera dig i föreningsliv, gå på föreläsningar och delta i studiecirklar. Tre områden som är extra viktiga för oss är klass, klimat och antirasism.