Hoppa till huvudinnehåll

Kulningskurs

Publicerad

Kan du ropa kan du kula! Aiva Insulander är musikhandledare och har studerat folkmusik från Sverige, Norge och världen lär dig tekniken.

Bakgrund

Fäboddriften, bruket att föra upp djuren till skogs eller till fjälls för att beta under sommaren, har funnits i våra trakter ända sedan medeltiden. I fäbodarna skapades och upprätthölls kunskaper om mjölkförädling och konsthantverk, kultur som folksagor och folkmusik. Avstånden mellan de olika fäbodvallarna var långa och djuren strövade långt bort från vallen. Att kula, köka, kauka, lala var ett arbetsredskap och ett sätt att kommunicera mellan vallarna. Sångsättet är starkt och når långt över skogar och vatten.


Kursupplägg

Vi kommer att lyssna på arkivinspelningar för att få höra hur kulningen har använts i arbetet. Både kropp och röst ska få en rejäl uppvärmning båda dagarna, 5 + 6 maj, och sedan börjar vi med enkla fraser för att hitta kulningsrösten. Vi kommer också att gå ut i skog och mark så att kulningen får ljuda i sin rätta miljö.


Presentation

Aiva Insulander är musikhandledare och har studerat folkmusik från Sverige, Norge och världen. Hon är också utbildad inom fysisk teater och ser fram emot att föra vidare kulningens kraftfulla uttryck.

Datum

5-6 maj, kl 10.00 - 15.00

 Anmälan