Hoppa till huvudinnehåll

Björn Oscarsson

Björn Oscarsson är konstnär och en av ABFs begåvade konstledare. Nedan kan du läsa om Björn och hans arbete, med förhoppning att du ska få en liten inblick i våra konstateljéer och de ledare du kan få möta där.

Berätta lite om din konstnärliga bakgrund.
– Jag har studerat modernt måleri bland annat för Peter Dahl och Arne Isaksson på Gerlesborgsskolan i Stockholm. Jag har även studerat på Hovedskous konstskola (idag Göteborgs Konstskola) och är utbildad pedagog.
På egen hand har jag studerat och praktiserat medeltida oljemålningstekniker, med ljusbärande undermålningar och lasurtekniker som främsta intresse.

Vad är det mest intressanta med att undervisa i konst?
– Den största belöningen är när man ser att det tänds ett ljus av förståelse i ögonen på deltagaren. Att ser hur deltagarna gradvis utvecklas och växer och kommer till insikt. Bygger upp ett självförtroende. Det är underbart! Min styrka som ledare är att jag har en förmåga är att förklara komplexa saker på ett enkelt och begripligt sätt.

Berätta lite om din konst. 
– Den teknik jag använder mig av är en blandning av gammalt och nytt måleri. Detta för att uppnå den bästa hållbarheten och den högsta färgmässiga lystern. Mitt akvarellmåleri är ”rent”, utan teckning eller täckande färger, för att det renaste uttrycket och det rätta ljuset ska kunna nås. Jag har sökt mig fram till min egen stil genom att studera verkligheten och söka efter den mytiska, inre skönhet som finns omkring oss i park och stad. Varje plats har sin egen frid. Den speciella stämning som gör det till just den platsen.
Jag kallar det ”vardagsexotism”, den främmande skönhet som visar sig ibland, för den uppmärksamme. Det är en skönhet som man alltför fort blir van vid och som därför kan vara svår att se. Vanan blir lätt till en grå hinna som skymmer sikten. Om jag med mina bilder lyckats tvätta några ögon, gjort världen lite vackrare för någon, har jag lyckats i mina strävanden.
Björn Oscarsson leder under 2013 kurserna Akvarell (blandad grupp), Landskap i akvarell, Måla stort i akryl, Illustration och teckning, Akrylmåleri samt Akvarell experimentverkstad, Konst ända från början och Akvarell ända från början.
Samtliga konstkurser hittar du här på webben eller i vår katalog. Vi har tre ljusa konstateljéer på Järntorget 8.