Hoppa till huvudinnehåll

Eva Falk

Eva Falk har alltid haft en vilja att uttrycka sig konstnärligt och i tjugoårsåldern började hon studera konst på Solviks folkhögskola. Visserligen sökte hon in för bilden men hon kom framför allt att arbeta mycket med skulptur. Det var också där som hon upptäckte att leran var hennes material.

- Det passade mig att jobba med händerna.  Det kändes rätt för mig. Det kändes som att komma hem.

Därefter gick Eva som lärling för flera keramiker som arbetat inom industrin. Redan tidigt började hon också arbeta på ABF och kom där i kontakt med Aage Fihl som var oerhört skicklig på drejning. Eva minns att det var som hon fick ett tålamod när hon fick lerklumpen på drejskivan och beskriver den där fantastiska känslan som kan uppstå när man drejar.

 - När man får det totala samspelet mellan skivan och handen är det som när man dansar med en partner och upplever att det bara är ett.

Efter hand spred sig kännedomen om den fina keramikverksamheten på ABF. Det uppstod också en efterfrågan att få gå flera kurser i rad och det var då som Eva började bygga upp Keramikskolan som öppnade 1992. Där lär hon ut grunderna i det keramiska hantverket. Hon fäster desssutom stor vikt vid arbetet med form, färg och skisser samt att utveckla deltagarnas konstnärliga medvetenhet.

 - Bland det roligaste med att undervisa är samtalen omkring form. Men också att man märker att deltagarna börjar se på ett annat sätt.

Parallellt med sitt arbete på ABF har Eva vidareutbildat sig i tryckteknik och rakubränning. Även i sitt eget skapande arbete hon mycket med den japanska raku-tekniken där naturen ska finnas med i formerna. Eva beskriver också hur hon fick ordet på en känsla, som länge tilltalat henne, då hon kom i kontakt med rakun, där man ska kunna se horisontlinjen i muggen kant. Förutom det arbetar hon med både skulptur och bruksföremål i sin verkstad på Yxkullsunds säteri.

- Där har jag naturen in på knutarna och därifrån får jag mycket av min inspiration.