Hoppa till huvudinnehåll

Sören Olsson

Sören Olsson växte upp i ett konstnärligt hem i Åmål. I sin ungdom hade han två stora intressen, musik och bild. Det blev också det senare intresset som han kom att fördjupa sig i när han flyttade till Stockholm och började studera konst på Gerlesborgskolan.

En viktig erfarenhet från den tiden var modellteckningen för Peter Dahl. Det var då han upptäckte att man ofta bara tittar. Men att man behöver lära sig att se.
 - Det innebär att se strukturer, storleksförhållanden och propositioner. Hur saker och ting är uppbyggt.

Sin första egna utställning hade Sören 1975 och sedan dess har han ställt ut regelbundet. I sitt konstnärliga arbete har han blandat abstrakta och föreställande motiv. Men egentligen tycker han inte det är någon större skillnad. Han påpekar att det handlar om struktur och färg och hänvisar till Ernst Billgrens målningar, där det inte måste handla om rävar, utan lika gärna om färger som står mot varandra. I sin konst strävar han också efter att göra något nytt.

 - Från början vet man inte riktigt vad man ska göra. Man har en idé eller ett motiv som avstamp. Sedan växer det fram efterhand. Det blir som en undersökning.

I sin undervisning betonar Sören vikten av att utgå från från deltagarnas tidigare erfarenheter, även utanför konsten. För de har mer med sig än de tror och de är knappast ett oskrivet blad när de kommer till kursen. Han liknar också sitt arbete vid en typ av coatchning där det handlar om att bygga upp ett självförtroende och ge dem kraft att våga försöka och bli av med onödiga rädslor. Själva undervisningen beskriver han i sin tur som ett pågående samtal där det handlar om att ta reda på vad deltagarna är intresserade av.

 - För en person som vill komma hit och måla har ju alltid en föreställning om vad den vill göra. Då gäller det att utgå från intresset och anpassa tekniken efter det.