Hoppa till huvudinnehåll

ABF storsatsar på digital bokmässa

Publicerad

För första gången på 35 år kan bokmässan inte genomföras i fysisk form i Göteborg. Men samtalet om litteratur och bildning fortsätter, och ABF är en av nio aktörer med egna direktsända scenprogram.

– ABF ställer inte in – vi ställer om! Det har varit vårt motto för det här året. Precis som vi ser till att genomföra studiecirklar och lokala kulturprogram i andra former, så är vi glada över samarbetet med bokmässan i Göteborg där vi hittat nya vägar att samtala om litteratur och bildning, säger ABFs förbundsordförande Helén Pettersson.  

När pandemifiktionen blev verklighet 

En av de nitton programpunkterna på ABF-scenen på årets bokmässa handlar om pandemier och andra katastrofer som litteraturen länge undersökt hur mänskligheten skulle påverkas av. Författaren Mats Söderlund, vetenskapsjournalisten Anna Davour och ABFs preppingexpert Herman Geijer diskuterar vad som händer när fiktionen blir till verklighet. 

100 000 kr till litteraturpristagare 

Under bokmässan delas även ABFs prestigefyllda litteraturpris ut. En författare som "med ordets hjälp synliggör det osynliga och får oss att förnimma det glömda" får motta 100 000 kronor. Bland de författare som mottagit priset sedan dess instiftande 1949 återfinns bland andra P O Enquist, Jila Mossaed, Liv Strömquist och Peter Weiss. 

Här kan du ta del av hela ABFs bokmässeprogram på Facebook