Hoppa till huvudinnehåll

Delad vinst i Moa-priset 2022

Publicerad

Rasmus Landström och Åsa Arping tilldelades årets Moa-pris vid en sammankomst på ABF. Moas Vänners vice ordförande Göran Eriksson hälsade alla välkomna och priset delades ut av ABF:s förbundssekreterare Annica Dahl.

Pristagare av Moapriset har diplom i handen
Pristagarna Åsa Arping och Rasmus Landström tar emot diplom från Ebba Witt-Brattström (ordförande Moas vänner) och Annica Dahl (ABFs förbundssekreterare). Foto: Marianne Fors

Landström och Arping har med sina böcker "Arbetarlitteraturens återkomst" och "Att göra klass" fört vidare diskussionen om erfarenheter av hårt och lågavlönat arbete i nyare skönlitteratur. De visar på arbetarlitteraturens livskraftiga tradition i den svenska litteraturhistorien och förtjänstfullt belyser klass som en grundläggande kategori i samtida litteratur.

Ebba Witt-Brattström, ordförande för Moas Vänner, talade om vikten av att diskutera arbetarlitteratur och priset tilldelas Landström och Arping för att de förnyar denna diskussion med sina genomarbetade böcker. Sammankomsten avslutades med ett samtal mellan Witt-Brattström, Landström och Arping.

Moapriset är en hyllning till de klassiska arbetarförfattarna och arbetarlitteraturen och belönar böcker som bidrar till en livskraftig diskussion om samhällets representation i litteraturen.