Hoppa till huvudinnehåll

Han vill hjälpa Laxåbor slippa få elen avstängd

Publicerad

Svenskarnas elskulder växer och i Laxå är det många som riskerar att få elen avstängd. Daniel Johansson, verksamhetsamordnare på ABF i Örebro, har bjudit in drabbade, kommun och experter för att sätta strålkastarljuset på frågan.

I bild: Daniel Johansson. Fotograf: Marcus Grip.
I bild: Daniel Johansson. Fotograf: Marcus Grip.

Trots lägre priser och elstöd till hushållen märks ingen lättnad när det gäller antalet elskulder. För årets första fyra månader har antalet ärenden till Kronofogden ökat med nästan 50 procent rapporterar TT.

– Jag hörde ett inslag i lokalradion om barnfamiljer i Laxå som riskerar att få elen avstängd. Det är förjävligt. Jag kanske inte kan betala deras elräkningar, men jag kan dra ihop folk som kan mer än mig och se till att vi kan folkbilda om vad man kan göra åt situationen, säger Daniel Johansson

Genom sitt arbete som verksamhetsamordnare på ABF Örebro län har Daniel tagit initiativ till ett medborgarsamtal på Kulturens hus i Laxå med tillhörande föreläsningar om vad drabbade kan göra för att förbättra sin situation. Han har bjudit in energi- och klimatrådgivaren Mats Brengdahl och skuld- och budgetrådgivaren Åsa Löfvenhaft samt företrädare för kommunen.

– Det har varit ett fantastiskt genomslag redan och jag är tacksam över engagemanget från exempelvis Mats som tackade ja direkt och som har dragit i flera trådar. Det känns hoppfullt. Ingen ska behöva tvingas bort från sitt hem på grund av dyra elräkningar, det är faktiskt inte okej, säger Daniel Johansson.

Föreläsningarna med efterföljande samtal äger rum på Kulturens Hus, Skolgatan 7 i Laxå, torsdag den 8 juni klockan 18:00 till 20:00.