Hoppa till huvudinnehåll

Inspiration: Eva testar rollen som digital studiecirkelledare

Eva Sten, förtroendevald i Hyresgästföreningen Örebro, startade en studiecirkel utifrån materialet om "Hur vi kan hantera coronapandemin." Tillsammans. Hon har tidigare varit cirkelledare för fysiska cirklar, men antog nu utmaningen att testa att leda en cirkel digital.

Studiehandledningen till studiecirkeln handlar om hur vi kan skapa trygghet och agera under coronapandemin. Material tog ABF fram när viruset vi sett i flera länder blev klassad som en pandemi av WHO. Med tips på saker du kan göra för att förbättra din situation och verktyg för att hjälpa grannar och andra i närområdet ger handledningen stöd för att hantera situationen. 

För aktiva inom Hyresgästföreningen ställdes de flesta möten in under våren eller flyttades till i hösten. Eva var en av dem som saknade de vanliga fysiska mötena. Tidigare har hon varit cirkelledare för fysiska cirklar men aldrig tidigare för en digital studiecirkel. Ett stöd för henne som cirkelledare var materialet för digitala cirklar som ABF tagit fram. 

Hur kommer det sig att du startade en digital cirkel?

 Att starta en digital studiecirkel ger en möjlighet att träffas och diskutera aktuella frågor tillsammans med andra. Många känner sig ensamma och då känns det extra viktigt att det finns en mötesplats – även om inget helt kan ersätta det fysiska mötet mellan människor.  

 En till bra sak i en tid när vi mestadels är hemma och har begränsade kontakter med andra är att studiecirkeln ger dig som deltagare en rutin att hålla fast vid. Med en fast tid i veckan träffar du andra för att diskutera viktiga och aktuella frågor. Studiecirkeln ger dig även möjlighet att träffa nya personer som du kanske inte skulle ha träffat och det blir spännande samtal.

Efter att ha fått frågan av Hyresgästföreningen om att delta i en testcirkel och prova materialet, så ville hon gärna själv starta en digital cirkel med samma material. Studiecirkeln är i ett samarbete mellan ABF Örebro län och Hyresgästföreningen. För att komma igång så bjöds medlemmar och förtroendevalda in per mail. Inbjudan annonserades även i nyhetsbrev och på Hyresgästföreningen region Mitts Facebooksida.

Det blev en blandad grupp med hyresgäster från olika orter i regionen. Deltagare med olika uppdrag och engagemang träffades för samtal och för att lära sig mer om vad de kan göra som enskilda personer och tillsammans med grannar.

I början var det lite trevande och deltagarna pratade till mig som cirkelledare istället för med hela gruppen. Efter hand blev stämningen mer och mer naturlig och när vi slutade vår cirkel hade vi ”högt i tak” och många skratt, berättar Eva.

Från träffarna tar hon med sig många lärdomar och erfarenheter. 

Evas medskick till dig som vill starta en digital studiecirkel är följande:

  • Gå igenom tekniken tillsammans – så att alla blir bekväma med den från start.
  • Ha tålamod – det tar lite tid innan alla känner sig hemma med att ha en studiecirkel via internet. 
  • Dela studiematerialet med alla innan så är det lättare för deltagarna att följa med och förbereda sig.
  • Håll kontakt med varandra i cirkeln mellan träffar med exempelvis mail för att ge varandra tips och inspiration.
  • Skicka gärna lite enkla minnesanteckningar om vad som sas under senaste träffen.

Material: