Hoppa till huvudinnehåll

Noomaraton i Västra Götaland 2022

Du har 24 timmar på dig att göra en film! Det enda du får veta är tre platser, tre föremål och ett tema.

Den första helgen i september äger Noomaraton rum i hela landet, tävlingen där du gör film på tid.

ABF Göteborg, ABF Västra Götaland och Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen är stolta arrangörer av Västra Götalands tävlingshelg.

Tack för i år!

Den 17 september ägde regionfinalen rum på Bio Roy i Göteborg, som en del av Frame Filmfestival. Där visades ett urval av filmerna och två priser delades ut.

Stort grattis till filmen "Reflektionen" som vann 1:a pris! Juryns motivering:
Med fint skådespeleri och kreativt berättande fångar den här originella filmen årets tema och förutsättningar på ett både respektfullt och humoristiskt sätt. En vacker tidsresa som väcker eftertanke och nyfikenhet, med ett slut som låter tittaren landa i sin egen tolkning av relationens utveckling.

Vi säger också grattis till "Hemliga brev" som vann 2:a pris! Juryns motivering:
I en smart och stilrent berättad kärlekshistoria får vi följa två killars kamp för att få vara tillsammans i en omvärld som inte accepterar deras känslor för varandra. Den här essäfilmen sätter årets tema ”Nära” i första rummet och väver in platser och föremål på ett naturligt sätt med ett oväntat bildspråk. Det är en stark och varm film som griper tag och får juryn att vilja se mer!

Se samtliga filmer i Noomaraton Västra Götaland 2022!

Stort tack till alla som har deltagit och kämpat i årets upplaga av Sveriges roligaste och snabbaste filmtävling.

 

Om Noomaraton

Deltagande lag har 24 timmar på sig att göra en max 5 minuter lång film utifrån givna förutsättningar – tre platser, tre föremål, ett tema – som offentliggörs vid starten. Förutsättningarna är hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma utgångsläge för filmskapandet.

Startskottet går 3 september kl 09:00 och avslutas 4 september kl 09:00. Tävlingen är öppen för alla åldrar.

I år blir det tyvärr ingen riksfinal, men däremot en extra festlig regionfinal i samband med Frame Filmfestival. Läs mer under rubriken Regionfinal.

Anmälan

Anmälningen är stängd.

Så går tävlingen till

Start

Tävlingen startar kl 09:00 lördagen den 3 september. Ett startmejl med de hemliga förutsättningarna skickas till varje lag. Förutsättningarna presenteras även samtidigt på www.noomaraton.se.

Målgång och inlämning av tävlingsbidrag

Målgången sker på söndagsmorgonen klockan 09:00 då man lämnar in sina bidrag genom att ladda upp dem på YouTube och skicka länken till oss.

 • Ladda upp filmen som Offentlig eller Olistad (ej Privat).
 • Ladda upp filmen i så hög kvalitet som möjligt.
 • Ange lag- och filmtitel i mejlet.
 • E-posta länken till jens.isaksson@abf.se senast klockan 09:00 på söndagsmorgonen.

Tänk på att uppladdningen kan ta tid och att vi inte godkänner länkar som kommer in senare än 09:00. Däremot är det tillåtet att filmen fortsätter ladda upp på YouTube några minuter efter klockan nio, men mejlet med länk måste vi alltså ha innan tid för målgång.

Regionfinal

Regionfinalen sker i samband med Frame Filmfestival på Bio Roy i Göteborg. Ett urval av årets tävlingsbidrag visas, och en filmkunnig jury utser 1:a- och 2:a-prisvinnare som prisas under finalen.
Välkommen på filmfest!
Lördag 17 september
Kl. 12.30-13.50
Bio Roy, Göteborg
Prisutdelningen teckenspråkstolkas
Årets jury består av:
 • Sara Persson, branschproducent på Göteborg Film Festival
 • Cecilia Torquato de Oliveira, regissör, konstnär och producent
 • Alexander Pettersson, producent samt vinnare av Noomaraton 2021
 • Sanjin Pejkovic, filmkonsulent på Västra Götalandsregionen, skribent, kritiker och filosofie doktor i filmvetenskap
Finalen och tävlingen arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling (VGR) tillsammans med ABF Göteborg och ABF Västra Götaland.
Du som kommer till Noomaraton-finalen får också tillträde till Frame Filmfestivals egna filmvisningar under dagen. Först till kvarn!
Efter regionfinalen kommer samtliga tävlingsbidrag att presenteras här på sidan.

Regler

Vänligen läs igenom reglerna, som är desamma i alla deltagande regioner/län.

 • Deltagande lag har 24 timmar på sig att göra en max 5 minuter lång film utifrån givna förutsättningar (tre platser, tre föremål, ett tema) som offentliggörs vid starten. Förutsättningarna är hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma utgångsläge för filmskapandet.
 • Ett filmlag består av 1–4 personer. Varje lag får ta hjälp av skådespelare och statister men filmning och allt som hör till filmarbetet görs av medlemmarna i laget.
 • Filmen får skapas med valfri teknik och alla genrer är välkomna (spelfilm, animation, dokumentär). Redigering får användas.
 • Om musik används i filmen ska den vara egenkomponerad eller clearad, det vill säga filmlaget måste ha införskaffat rättigheter av upphovsmakaren för att använda musiken i filmen. Fri katalogmusik (t.ex. från iMovies ljudarkiv) kan också användas. Även bildmaterial ska vara egenskapat, clearat eller komma från fritt arkiv.
 • Färdig film får vara max 5 minuter, inklusive eftertexter.
 • Senast kl 09:00 på söndagen, 24 timmar efter startskottet, ska den färdiga filmen vara inlämnad.

Inlämnade bidrag lämnas av den regionala tävlingsledningen till en jury som utser två vinnare av årets regionala tävling. En NOOMARATON-jury bedömer tävlande filmer utifrån följande kriterier:

 • Berättelsens förmåga att gripa sin publik.
 • Hur väl filmen speglar förutsättningarna.
 • Filmiskt hantverk.

Teknisk kvalitet ska inte i någon högre grad styra. Att förutsättningarna (tema, platser och föremål) fyller en funktion för handlingen och visualiseras är centralt vid juryns bedömning.

 

Noomaraton är öppen för alla att delta i – oavsett ålder och filmerfarenhet.

Noomaraton arrangeras av Filmregionerna, med stöd av Svenska Filminstitutet.