Hoppa till huvudinnehåll

Zombieöverlevnadsexpert startar ny podd om prepping

Publicerad

Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert och tidigare sommarvärd i P1, startar ny podd tillsammans med journalisten Anna-Maria Stawreberg och författaren Niklas Kämpargård. Podden "Beredsam" ska ta ett nytt grepp om ämnen som prepping och krisberedskap.

– Nidbilden av en prepper är en ensam snubbe i en bunker. Sanningen är att kriser och katastrofer är kollektiva, och löses bäst tillsammans med andra. Att arbeta tillsammans i exempelvis studiecirkelform med grannar i beredskapsfrågor är mitt bästa tips om man vill klara en kortvarig kris eller överleva en katastrof, säger Herman Geijer.

Herman Geijer är zombieöverlevnadsexpert och folkbildare på studieförbundet ABF. Han blev 2015 vald som lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1 och har skrivit böckerna "Zombieöverlevnad - din guide till apokalypsen" och "Överlev katastrofen - tolv sätt att förbereda dig".

Tillsammans med journalisten Anna-Maria Stawreberg och författaren Niklas Kämpargård startar Herman Geijer nu podcasten "Beredsam". Initiativtagarna vill lyfta delar av prepping och krisberedskap som de anser inte belyses tillräckligt. Exempelvis hur vanliga människor kan ta små steg i sin vardag för att bli mer förberedda inför kriser och katastrofer. Podden riktar sig framförallt till människor som inte tänker så mycket på kris- och katastrofberedskap.

– Beredsam är ett gammalt svenskt ord som inte används så ofta, men det betyder att man är beredd eller redo. Förutom att ha mat och vatten handlar prepping om att vara påläst, ta del av nyheter och att vara källkritisk. Men också om att prata igenom olika scenarion med familj, vänner och grannar, säger Anna-Maria Stawreberg.

Till skillnad från många andra delar av världen så har Sverige varit relativt förskonat från kriser och katastrofer. Initiativtagarna menar ändå att krisberedskap är något som alla svenskar bör ha koll på.

– I takt med att vi blivit färre som bor på landet och fler som bor i staden så saknar många av oss i Sverige grundläggande kunskaper om hur man klarar en vardag utan exempelvis rinnande vatten eller elektricitet. I en sådan här kontext kan en samhällsstörning snabbt få katastrofala följder, säger Niklas Kämpargård.

Första avsnittet av podcasten Beredsam släpps den 14 mars 2019. Beredsam sponsras av ABF och är en del av satsningen ”Preppa med ABF!”. Läs mer på www.abf.se/prepping