Hoppa till huvudinnehåll

Preppa med ABF!

Prepping och krisberedskap är mer aktuellt än någonsin. Hur bör vi agera om kriser och katastrofer inträffar? ABF har under lång tid arbetat för att stärka hemberedskapen i våra bostadsområden. På den här sidan kan du läsa mer om hur du kan preppa tillsammans med andra i din närhet.

ABFs satsning på prepping och krisberedskap bygger på att vi tillsammans kan göra förberedelser för olika typer av kriser och katastrofer. Det kan vara större katastrofer som ekonomiska krascher, pandemier eller långa perioder av extremväder till mer lokala kriser som exempelvis isstormar, långa strömavbrott eller bränder. Vår preppingsatsning bygger på vetskapen om att de som känner sina grannar och har nätverk i lokalsamhället har större chanser att hantera kriser på ett bra sätt.

Satsningen bygger på fem delar

  1. Den första delen av satsningen är att få igång studiecirklar kring "Boken om hemberedskap" som ABF tagit fram i samverkan med Civilförsvarsförbundet. Det är en bra ingång till hemberedskapens grunder.
  2. Den andra delen är att vi tagit fram en enkel manual för att starta lokala hemberedskapsgrupper i bostadsområden så att grannar kan preppa tillsammans.
  3. Den tredje delen är podcasten "Beredsam" där ABFs alldeles egna zombieöverlevnadsexpert Herman Geijer är en av initiativtagarna. Syftet med den nya podden är bland annat att folkbilda om hur vanliga människor kan ta små steg i sin vardag för att blir mer förberedda inför kriser och katastrofer. Det finns även en studiehandledning till podden i ABFs webbutik.
  4. Den fjärde delen är få igång studiecirklar kring studiehandledningen "Så hanterar vi coronapandemin. Tillsammans!" som handlar om hur du kan tänka och leva tryggare i en krisartad tid under beredskap och togs fram under coronakrisen. Du hittar studiematerialet i ABFs webbutik.
  5. Den femte delen är projektet "Preppa Tillsammans" som startats på uppdrag av MSB.

1. Bok: "Boken om hemberedskap"

Boken om hemberedskap är en omarbetad version av Civilförsvarsförbundets tidigare bok Överlev hemma. Boken ger tips om hur var och en kan vara bättre förberedd hemma inför olika typer av kriser som t ex elavbrott. Tipsen är enkla att ta till sig och fungerar väl att reflekteras över såväl i grupp som enskilt. Omarbetningen av text och bild, har genomförts i samarbete med ABF.

Beställ "Boken om hemberedskap" i ABFs webbutik.

2. Manual: "Preppa tillsammans!"

Prepping och hemberedskap ses ofta som en individuell angelägenhet. Kriser och katastrofer är dock något som rör alla inom ett visst område och löses därför bäst kollektivt. I den här manualen hittar du flera tips på hur du startar en lokal hemberedskapsgrupp där ni kan preppa tillsammans.

Ladda ner manualen "Preppa tillsammans – så startar du en lokal hemberedskapsgrupp"

3. Podd: "Beredsam"

ABF är med och stödjer Beredsam: kris- och beredskapspodden. Beredsam tar ett nytt grepp om ämnen som prepping och krisberedskap. Avsnitten handlar om allt från elavbrott och odling till riskkommunikation och att preppa med barn. Du hittar alla avsnitt på Apple Podcaster, andra appar för podcasts, Spotify och LibSyn. 

Följ Beredsam på Facebook.

Lyssna på alla avsnitt av Beredsam på LibSyn.

Studiehandledning till Beredsam finns i ABFs webbutik.

4. Studiehandledning: "Så hanterar vi coronapandemin. Tillsammans!"

Den här studiecirkeln handlar om hur du kan tänka och leva tryggare i en krisartad tid under beredskap och togs fram under coronapandemin. Den ger tips på saker du kan göra för att förbättra din situation, samtidigt som den ger verktyg till att skapa gemenskap, hjälpa grannar och andra i närområdet att hantera situationen.

Studiehandledningen "Så hanterar vi coronapandemin. Tillsammans!" finns i ABFs webbutik.

5. Projekt: "Preppa Tillsammans"

ABF har startat det nya projektet "Preppa Tillsammans" på uppdrag av MSB. Syftet är att öka kunskapen om att kunna hantera allvarliga olyckor och samhällskriser, i allt från pandemier till strömavbrott och extremväder.

Mer prepping!