Verksamhetsberättelsen beskriver vår vision, våra grundsyner och mål. Vad vi tillsammans med medlemsorganisationer, föreningar, nätverk, kulturutövare och medborgare har bedrivit för folkbildande verksamhet för att uppnå dessa mål.
Verksamhetsberättelse 2023
När vi bläddrar i ABF Östergötlands färgsprakande verksamhetsberättelse för 2023 går det inte att se att det gångna året var ett mörkt år för svensk folkbildning. Men det var det…
Under samma vårveckor som bokslutssiffrorna och texten i 2022 års verksamhetsberättelse börjar finna sin plats fångar en rubrik i en av länets tidningar mig. Den provocerar. Kanske för att jag nyss varit på ABF och besökt en stor grupp engagerade unga som ska bli handledare i en av våra medlemsorganisationer. ”Studiecirklar – inget för dagens unga” lyder rubriken. Jag läser men tycker inte att rubriken har täckning i texten. Det är rubriksättaren och inte skribenten som är klickjournalisten här….
Jag möter folkbildning i någon form i princip varje dag. Ibland genom texter och samtal, ibland genom deltagare och medarbetare. Ofta tänker jag att vi i folkbildningsfamiljen lätt blir uppfyllda av folkbildningensförträfflighet och blinda för dess skavanker. Ungefär på samma sätt som vi är ouppmärksamma på den egna familjens egenheter…
Du har troligen fått kallelse och handlingar till mötet digitalt och du kommer också att delta digitalt. Det digitala är det nya normala, har vi raskt fått lära oss det senaste året. Att vi inte ställer in utan om harvi också hört till leda vid det här laget. Kanske är det svårt att föreställa sig hur vi på alla vis ställer om? I så fall får du i den här verksamhets berättelsen en rad exempel på det. För vad sägs om pratpromenader med en miniwhiteboard i fickan med syfte att öva på det svenska språket? Eller utmanande målnings uppgifter som dimper ned per mejl inför varje ”träff” och sedan kompletteras med ett telefonsamtal? Eller filmade klädvisningar på sociala medier för att motivera unga?…
I skrivande stund lever vi i en mycket märklig tid. När det har blivit dags att godkänna ABF Östergötlands bokslut för 2019 och lägga verksamhetsberättelsen för samma verksamhetsår till handlingarna är det omöjligt för oss att samlas fysiskt för att göra det. Vi kan bläddra igenom den här skriften och få en glimt av allt som hände hos, eller i samarbete med, oss under 2019. Därefter kan vi titta in i vilken som helst av våra lokaler eller följa våra flöden på nätet och konstatera att kontrasten är öronbedövande. Vi jobbar visserligen på att inte ställa in, framför allt ställer vi om, men nog är det något annat som möter oss denna vår än våren 2019…
När vi stänger böckerna för 2018 kan vi konstatera att vi återigen lagt ett händelserikt och mångfacetterat verksamhetsår bakom oss. Statens syften med bidragen till folkbildningen är minst sagt omfattande och vagt definierade. Att stödja verksamhet som stärker demokratin, skapa delaktighet, egenmakt och engagemang samt att minska såväl utbildnings som kulturklyftor kan betyda så mycket. Det är svårt att tänka sig en seriös verksamhet som inte kan pressas in under någon av dessa fluffiga rubriker…