Hoppa till huvudinnehåll

Samhällsuppdraget: hitta din facklig-politiska röst!

Publicerad

Boken Samhällsuppdraget handlar om att tänka fackligt om makt, intressen och samverkan. Boken inspirerar till handling och lägger grunden för fortsatta samtal. Ytterst handlar den om att åskådliggöra det fackliga samhällsuppdraget där du kan göra skillnad.

Rebecka Bohlin, programledare för podden och Claes-Mikael Ståhl, författare till Samhällsuppdraget.

Studera, organisera, förändra!

Strävan efter att gemensamt lösa samhällets problem är lika viktigt i dag som vid demokratins genombrott. De utmaningar vi står inför kräver att vi samarbetar och då som nu kan vi alla bidra. Samhällsuppdraget handlar om att bygga ett gott samhälle för alla, ett samhälle med förmåga att lösa problem och balansera instressen.

Det handlar om att tillsammans resa samhällsvärn till skydd mot kapitalismens destruktiva sidor och dämpa populismens dragningskraft. Det handlar om att ge politisk röst åt dig själv, åt kamraterna på arbetsplatsen och värna det demokratiska samtalet. Boken är skriven av Claes-Mikael Ståhl.

Förhoppningen är att du vill omvandla bokens idéer till praktisk politik. Att du ska hitta din facklig-politiska röst. På denna sida hittar du mer om hur du kan studera tillsammans med andra i en studiecirkel! Samhällsuppdraget finns som utbildningsfilmer, i poddformat och som ljudbok.

1. Läs boken

På LOs hemsida är boken Samhällsuppdraget tillgänglig i PDF-format. Men för dig som anordnar studier inom ramen för LO, ABF eller ett LO-förbund finns boken (i tryckt format med hård rygg) även att beställa direkt hos förlaget till självkostnadspris. Uppge studiesyfte så kostar boken 100 kr/st mot faktura.

2. Starta en studiecirkel hos ABF Malmö

Vill du läsa och diskutera Samhällsuppdraget tillsammans med dina vänner eller din förening? Eller vill du ha hjälp med att hitta likasinnade där du bor? Hos oss kan du starta en studiecirkel och få hjälp med litteratur, teknik, pedagogik och mycket annat.

Starta en studiecirkel

3. Se filmserien

Samhällsuppdraget handlar om att skapa insikt om de strukturer och sammanhang som bygger upp vårt samhälle. Men det handlar också om dig som människa. Claes-Mikael Ståhl introducerar filmserien och samhällsuppdragets grunder.

Se filmserien Samhällsuppdraget

4. Lyssna på podden Samhällsuppdraget

Samhällsuppdraget, en podd där Rebecka Bohlin tillsammans med gäster vaskar fram ideologiska konfliktlinjer i vår tids brännande politiska frågor. En podd baserad på boken Samhällsuppdraget: att tänka fackligt om makt, intressen och samverkan.

Lyssna på podden

5. Lyssna på ljudboken

Kanske föredrar du att lyssna istället för att läsa? Ett särskilt tema från boken har kanske fångat ditt intresse? Samhällsuppdraget finns tillgängligt där ljudböcker finns, men här kan du lyssna på Samhällsuppdraget kapitel för kapitel.

Lyssna på ljudboken