Hoppa till huvudinnehåll

ABF-huset i Eskilstuna

Läs mer om ABF-huset i Eskilstuna

Det som 1915 byggdes till Eskilstuna Sparbank är hundra år senare ABF Sörmlands lokaler och en plats för kunskap, människor och möten. Och vi delar gärna med oss. Här kan du anordna nästa konferens eller möte i någon av våra lokaler med stadens bästa läge. Välkommen till Arbetaren konferens.

Det är ingen överdrift att säga att vi har Eskilstunas bästa läge. Med ingång direkt från Fristadstorget befinner vi oss mitt i centrum, ett stenkast från stadshuset och sju minuter från centralstationen. Här har du och dina konferensgäster nära till restauranger, butiker, parkeringshus och kommunikationer. Med våra tio lokaler kan vi erbjuda dig en mötesplats för alla tillfällen, såväl för mindre grupper som större samlingar. Med vår hörsal kan vi ta emot upp till 100 personer för föreläsningar, filmvisning eller företagsmässa. Husets höga takhöjd och generösa fönster ger, förutom den fina utsikten, ett stort ljusinsläpp. Det ger lokalerna en luftig, ljus karaktär och rymd även till våra mindre lokaler. Med rätt tekniska hjälpmedel kan du förhöja upplevelsen av din presentation – därför är vissa av våra lokaler utrustade med den allra senaste tekniken. Här kan du använda projektorer, högtalare, mikrofon och annan utrustning som underlättar ert möte. Våra lokaler ska vara till för alla, oavsett vilka förutsättningar du eller dina gäster har, därför jobbar vi ständigt med att tillgänglighetsanpassa byggnaden. Vi kan med stolthet välkomna alla till oss.

 

I ABF-huset har vi den stora lyxen att ha Bankens café hos oss. Här kan du äta goda luncher, hembakat bröd och fika tillagad med omsorg. Har ni ett större möte eller är här på konferens och letar efter förtäring för att hålla energin upp? Då kan ni sluta leta. Hos Bankens Café kan ni förbeställa fika och lunch, kontakta elisabeth@miaminajs.com för beställningar. 

 

Du kanske har noterat deras blickar när de kikar ner över Fristadstorget.  Fasadfigurerna på det gamla sparbankshuset har vakat över staden sedan 1915 när byggherren J.E Fryklund färdigställde byggnaden och Sparbanken flyttade in sin verksamhet. Huset är ritat av arkitekten Aron Johansson, som även står bakom Riksdagshuset i Stockholm och Stockholms stads sparbank. Huset på fem våningar har en fasad i huggen granit och ett glaserat tegeltak. De två nedre planen var avsedda för Sparbankens och Skandinaviska Kreditbankens tjänstelokaler och övriga våningar inreddes till bostadsrätter. ABF Sörmland har verkat i lokalerna sedan 1994. Huset har renoverats varsamt genom åren och fortfarande syns minnena av en tid då huset rymde direktörer och banktjänstemän. Visste du förresten att fasadfigurerna som nämndes inledningsvis tillsammans bildar ett ord? När arkitekter smyckade fasader till stora byggnader tillägnades dessa ofta till politiker eller andra högt uppsatta personer. I det här fallet visar skulpturerna i stället olika yrken – en smed, plåtslagare, arkitekt, repslagare, bagare, apotekare, nattvakt och krukmakare. Tillsammans bildar yrkenas inledande bokstäver ordet Sparbank. Ett symboliskt val då vår stad är byggd av arbetare, både kvinnor och män, som representerar en mängd olika professioner

– från forna tiders smeder till de som idag arbetar inom industrin, det offentliga eller i något av stadens 5 000 företag. Det är därför vi valt att kalla konferensverksamheten för Arbetaren konferens.