Hoppa till huvudinnehåll

Våra konstnärer

Här presenteras våra konstnärer med bild på verken och en kort text om konstnären och konstverket. Filmer med teckenspråkstolkning finns till varje text.

Konstverk på sidan:

Resonant Bodies - Julia Adzuki

Träskulptur med arm och fot som sticker utFoto: Patrick Dallard
Syntolkning: Konstverket "Resonant Bodies" i form av en urholkad trädstam där en människa ligger. Endast en arm och en fot är synliga.

Konstverket välkomnar dig till en upplevelse för hela kroppen. Askträdet är 700 år gammalt och har pianosträngar på baksidan i olika toner. Du kan ligga i trädets hålrum och någon kan spela på strängarna. Trädets vibration går in i dig. Upplevelsen kan bli djupt avslappnande och kännas överallt. Det blir en upplevelse både utanför och inuti kroppen.

Om konstnären

Julia Adzukis arbete utgår från händelser i omgivningen som kan upplevas i och utanför kroppen. Hon arbetar också med kroppsliga rörelsetekniker och processer som när is smälter.
Julias webbplats

Resonant Bodies skapades tillsammans med Sindri Runudde och Teresia Lindberg. Teknisk support: Patrick Dallard och Tor Söderin.

Lyssna på texten

SÖK - Nadja Ekman
med Walter Enqvist och Maj-Sofie Enqvist

Konstverket "Sök" som föreställer en kvinna i en utbränd skogFoto: Nadja Ekman
Syntolkning: Konstverket "Sök" som föreställer en kvinna i en utbränd skog.

Vi ser in i en bränd skog. Här finns ett landskap och en ung kvinna som tittar på oss. Får hon mer kontakt med oss än vad vi får med henne? Vi känner lukten från den citronmeliss som hon håller i händerna. Hennes hundar står på mossan där vi kan gå. Välkommen att undersöka verket med alla dina sinnen!

Om konstnärerna

Nadja Ekman arbetar bland annat med fotografi och film. I sin konst undersöker hon det som vi ser och det som inte syns. Hur påverkar våra erfarenheter vår upplevelse? Har vår fantasi betydelse för hur vi upplever saker?
Nadjas webbplats 
I detta verk har Nadja samarbetat med Walter och Maj-Sofie Enqvist från Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening, SKKF.

Lyssna på texten

Frekvensomfång - Matti Kallioinen

En mans ansikte skymtar fram bakom en metallställning.Foto: Per Torgnér, Örebro läns museum
Syntolkning: En mans ansikte skymtar fram bakom en metallställning.

Expedition till kroppens inre och yttre atmosfär. Kan man resa i sin egen kropp? Kan man uppleva musikaliska vibrationer via känseln? Sitt ner, tryck på startknappen och låt vibrationsstolen föra dig bort, till en plats och ett tillstånd som bara finns i dig själv. Vad känner du? Ordning eller kaos? Obehag eller välbehag? Rörelse eller stillhet? Ljus eller mörker? Svävar eller sjunker du? Och efteråt? Vad bär din kropp med sig?

Om konstnären

Matti Kallioinen arbetar ofta med rörelse, ljud och ljus samtidigt. Med enkel teknik skapar hans konst händelser i tid och rum. I Kännbart har Matti undersökt om man kan uppleva dramatik enbart med känseln? Kan man genom vibrationer uppleva musikens harmoni/disharmoni?

Lyssna på texten

Medicinhjulet - Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans

En ljusgrå ramp leder upp till ett upphöjt runt trägolv med en diameter på 8 meter i ett vitt rum. Träplattan är indelad i fyra lika stora delar genom olika färger. Runt golvet finns en trästång. Längs med räcket finns fyra gestalter placerade i varje färgområde. En grön sköldpadda med brunt skal, en brun ullig björnliknande varelse med älghorn, en gråbrun hermelinlikande fågel med läderskor och spåkula och en gulorange orm med vingar.
Foto: Per Torgnér, Örebro läns museum
Syntolkning: Konstverket "Medicinhjulet" som består av ett upphöjt runt trägolv med fyra figurer placerade runt ett träräcke. En ramp leder upp till golvet och flera par skor är placerade bredvid.

Detta medicinhjul är en plats där du kan göra en andlig resa. Du kan ligga eller sitta på cirkelns golv och känna trummans rytm. Välkommen att göra en resa i ditt inre. Varelserna är väktare av luft, eld, vatten och jord.

Om konstnärerna:

Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans konst växlar mellan det som inte går att förklara och det magiskt verkliga. För arbetet med konstverket byggde Lisa och Rolf egna trummor och gjorde andliga resor. Rolf mötte en buffel och Lisa ett rådjur. Dessa djur blev deras guider.

Lyssna på texten

Lisa Jeannins och Rolf Schuurmans webbplats

La luna - Mari Kretz

En upp och nedvänd trädrot reser sig ur ett matbord. Fyra stolar står runt bordet, På två av dem, mittemot varandra, sitter två gigantiska huvuden.Foto: Per Torgnér, Örebro läns museum
Syntolkning: En upp och nedvänd trädrot reser sig ur ett matbord. Fyra stolar står runt bordet, På två av dem, mittemot varandra, sitter två gigantiska huvuden.

Träd har ett eget system för att kommunicera med andra träd. De pratar med varandra med doft, ljus och kemiska signaler. Träd kan också känna människors rörelser och vilja. I La Luna möter vi en upp- och nedvänd trädrot på ett matbord. I trädroten finns skelettdelar och insekter. Två väldiga huvuden tittar på roten. Sätt dig på någon av de lediga stolarna. Känn på bordet. Vibrationerna i bordet är trädets kommunikation. Du får ett meddelande från en annan art!

Om konstnären:

Mari Kretz skapar konst av ljud och det vi ser. Hon samarbetar ofta med forskare och astronomer. Hennes konst kan handla om radiovågor som är små elektriska signaler. De finns runt om på jorden och i rymden men också i våra kroppar. Dessa signaler vill Mari visa i sin konst. I La Luna har Mari gjort dessa signaler till kännbart ljud. Hon berättar om kommunikation mellan olika arter.

Lyssna på texten

Mari Kretz webbplats

Drömsamlaren - Maria Luostarinen

Små lappar med text på, både bokstäver och punktskrift, hänger i linorFoto: Per Torgnér, Örebro läns museum
Syntolkning: Små lappar med text på, både bokstäver och punktskrift, hänger i linor

Drömsamlaren tar dig med in i drömmarnas värld. Hur känns drömmar och varifrån kommer de? Drömsamlaren samlar in, undersöker och fångar upp dina drömmar. Det kan vara vanliga drömmar, mardrömmar eller drömmar som handlar om våra smärtor. Det kan vara magiska eller konstiga drömmar som kommer till oss när vi drömmer oss bort.

Om konstnären

Marias konst är en väg in till andra världar. Hennes berättande konst kan vara fotografi, målade saker, möbler som balanserar, magiska knutar och drömfångare. Marie är nyfiken på hur energier kan finnas kvar på historiska platser.

Lyssna på texten

Maria Luostarinens webbplats