Hoppa till huvudinnehåll

Ojämlikheten: lyssna på poddserien och starta en studiecirkel

Publicerad

Sverige har de snabbast växande klyftorna i västvärlden. Vad beror det på, vad får det för konsekvenser och hur vänder vi utvecklingen? Lyssna på LO:s nya poddserie "Ojämlikheten" och starta en studiecirkel hos din lokala ABF-avdelning.

Syntolkning: Ett stiliserat ansikte i profil i vitt mot en röd bakgrund. Bild: LO.

LO:s jämlikhetsutredning i det lilla formatet

Poddserien Ojämlikheten bygger på LO:s stora jämlikhetsutredning. En lång rad underlagsrapporter och den drygt 200 sidor långa slutrapporten har komprimerats till åtta korta poddavsnitt.

Syftet med Ojämlikheten är att fördjupa kunskaperna men också så frön till förändring. En mycket bra metod för att göra detta är att lyssna på poddserien och studera den tillsammans med andra i en studiecirkel.

Kanske är du politiskt eller fackligt engagerad? På denna sida guidar vi dig i hur din förening, fackklubb eller ditt kompisgäng kan hjälpa till för att göra Sverige mer jämlikt.

1. Lyssna på poddserien

I de åtta avsnitten av Ojämlikheten skildras klyftorna i Sverige; i ekonomin, på arbetsmarknaden, i skolan, i politiken och i välfärden. Med hjälp av forskning presenteras förklaringar till vad som lett fram till ojämlikheten. Poddserien är helt gratis och du hittar den där poddar finns, exempelvis Apple PodcastsSpotify och Acast.

Lyssna på poddserien

2. Starta en studiecirkel

I ABFs webbutik går det att ladda ner en gratis studiehandledning till Ojämlikheten. Vill du studera poddserien tillsammans med dina vänner eller din förening? Eller vill du ha hjälp med att hitta likasinnade där du bor? Hos ABF kan du starta en studiecirkel och få hjälp med litteratur, teknik, pedagogik och mycket annat.

Ladda ner studiehandledningen

Starta en studiecirkel

Om jämlikhetsutredningen

På 1980-talet var Sverige ett av världens mest jämlika länder. Idag har vi de snabbast växande klyftorna i västvärlden. Det är bakgrunden till att LO:s kongress beslutade att tillsätta Jämlikhetsutredningen. Syftet var att beskriva ojämlikhetens framväxt och följder, förstå vad det är som driver den och att ta fram förslag på hur jämlikheten kan öka. Utredningen har tagit fram en lång rad underlagsrapporter, två program med konkreta förslag, en slutrapport och poddserien Ojämlikheten.