Hoppa till huvudinnehåll

Digital folkbildning

Det finns många olika sätt att göra folkbildningen i din förening eller studiegrupp digital. Här ger vi våra bästa tips för att sätta igång med studiecirklar och kulturprogram på distans.

Ha en digital studiecirkel på distans

Det går bra att ha era studiecirklar på distans! ABF Malmö registrerar då er befintliga eller nya studiecirkel som en distanscirkel. Du kan hålla studiecirkeln i ett av våra studierum.

Skicka ett mail/sms till deltagarna i god tid med all relevant information (pin-kod, webblänkar, programvara/app samt minimikrav på teknisk utrustning). Skicka även med instruktioner och studiematerial som kan behövas under träffen.

Deltagarna behöver delta samtidigt i studiecirkeln. Deltagare kan alltså inte koppla upp sig till "studierummet" vid olika tillfällen.

Studiecirkeln kan vara en blandning av fysisk träff och distans, d.v.s. du som cirkelledare kanske är på plats i lokalen med 2 deltagare och har ytterligare 5 deltagare med er via videosamtal. Experimentera och testa er fram vad som passar er studiecirkel bäst! 

Cirkelledaren behöver involvera alla i studiearbetet. Som deltagare räcker det inte att läsa eller observera aktiviteterna, utan alla ska delta och lära sig som i en vanlig studiecirkel. I övrigt gäller det som alltid att ha en arbetsplan och att rapportera er studiecirkel.

Checklista för digitala möten:

 • Anslut 5 minuter före utsatt tid
 • Använd gärna hörlurar med mikrofon
 • Testa ljudet innan träffen börjar
 • Se till att ljuset är bra, så att du inte sitter i motljus
 • Ställ upp den bakgrund du vill ha
 • Börja mötet på utsatt tid och håll tidsplanen i träffen
 • Cirkelledarens uppgift är som vanligt att hålla struktur och involvera deltagare
 • Använd gärna kamera så att ni kan se varandra
 • Den som inte pratar får gärna stänga av sin mikrofon (mute), så att inte bakgrundsljudet från alla deltagare stör
 • Se till att ta pauser om det behövs
 • Fråga och lär av varandra!

Appar och program

Välj en app som du är bekväm med och som andra har eller kan få tillgång till. Om deltagarna behöver ladda ner något före, meddela det. Testa appens funktioner innan träffen, se till att ljud och bild fungerar.

Här är några exempel:

 • Microsoft Teams: ABFs studieportal där du kan skapa studiecirklar (teams), hålla videomöten, chatta, dela filer och dokument med dina deltagare. Du når det via hemsida eller app i telefon/dator.  
 • Zoom: Webbsida och app, där du kan skapa videomöten. Gratis för möten under 40 minuter. Används ofta för webinars/föreläsningar som livesänds. Här finns ABFs guide för hur du kan använda Zoom för livesamtal.
 • Jitsi: Onlinetjänst där du enkelt skapar videomöten, gratis upp till 50 deltagare. 
 • Facebook: Nu kan du skapa rum med videosamtal i din facebook-grupp. Här finns en guide för hur du gör det.
 • Mentimeter: Skapa interaktivitet med deltagarna, vid sidan av presentationen. Med mentimeter kan du skapa röstningar, be deltagarna skriva ord m.m.
 • Slack: Molnbaserat verktyg för grupparbete, med t.ex. gruppchatt.

Vill du veta mer om hur de olika apparna fungerar?

På nätet finns många olika guider och lathundar för de flesta appar och plattformar. Om du i Googles sökfält skriver t.ex. "Zoom + hur funkar det" eller "Zoom + tutorial" får du ta del av bilder, text och/eller video för hur du använder Zoom.  

ABFs studieportal i Teams

Som cirkelledare kan du få ett eget konto i ABFs egna studieportal i Teams. Där kan du skapa studiecirklar (teams), hålla videomöten, chatta, dela filer och dokument med dina deltagare. Du når Teams via hemsida eller app i telefon/dator. 

Prata med din kontaktperson, eller ansök om ett Teams-konto hos Emma Gullstrand (emma.gullstrand@abf.se). Här finns en snabb guide för att komma igång med ditt konto!

Verktyg att hålla digital folkbildning med

Använd dator, mobiltelefon eller surfplatta. Om du använder mobiltelefon kan det vara till hjälp att sätta fast den i en tripod/stativ, då kan du som cirkelledare röra dig i rummet som vanligt. 

ABF lånar ut surfplattor med förinstallerade appar. Den kan du använda när du håller din studiecirkel på distans. 

Tips på fler verktyg att köpa:

 • Stativ eller tripod till kamera eller mobiltelefon (finns i vanliga teknikaffärer)
 • Extern mikrofon/mygga till mobiltelefon, exempelvis Saramonic eller Røde (finns i vanliga teknikaffärer)
 • Headset/hörlurar

 

Håll digitala arrangemang och livesända

Du kan livesända dina arrangemang på nätet! Du behöver precis som vanligt bjuda in till ett specifikt datum och tid. Själva livesändningen kan du rapportera som ett kulturprogram (distans). 

Fundera på vilken form som passar ditt arrangemang bäst – det finns många olika varianter. Vill du göra det i poddformat med enbart ljud? Eller vill du förinspela en föreläsning och livesända ett samtal efteråt? Låt innehållet i ditt arrangemang styra.

Det här hjälper ABF till med:

 • Råd kring olika alternativ för att livesända – vilken nivå och utrustning som passar er förening och innehållet ni vill spela in
 • Teknisk utrustning att använda i våra lokaler (kameror, stativ, mikrofoner m.m.)
 • Gratis lokaler: föreläsningssalar, poddstudio och studierum
 • Kontakter om ni vill anlita ett team för video/ljud/livesändning
 • En träff med vår digitaliseringssamordnare Aber Shalati
 • Guider kring livesändningar, som Livesänd folkbildande samtal via Zoom.pdf

1. Välj lösning:

 1. Filma med Nikon systemkamera 
 2. Filma med din egen mobiltelefon 

Välj utrustning – systemkamera:

 1. Nikon D700 + högt stativ + Elgato CamLink + USB-konferenshögtalare Yealink (enklare lösning, se bild här).
 2. Nikon D7500 + högt stativ + Elgato CamLink + Sennheiser mygga (enklare lösning, se bild här).
 3. Nikon D7500 + högt stativ + Elgato CamLink + Deity-mikrofon D4 Duo (enklare lösning, se bild här).
 4. FINNS SNART! Nikon D7500 + Sony videokamera + höga stativ + bildmixer BlackMagic + RØDECaster PRO ljudstudio med två mikrofoner (avancerad lösning, se bild här).

Välj utrustning – mobilkamera:

 1. ANVÄNDARNAS FAVORIT! Egen iPhone + Saramonic extern mikrofon med två trådlösa myggor att fästa på föreläsare + tripodstativ (enklare lösning, se bild här).
 2. Egen iPhone + Røde-mikrofon extern mikrofon till iPhone (tar upp ljud på håll från din telefon) + tripodstativ (enklare lösning, se bild här).

2. Välj plats att sända från:

 1. Livesänd direkt från sociala medier: Facebook, Youtube eller Instagram. Sänd till flera platser samtidigt med Restream.
 2. Livesänd från mötestjänsten Zoom vidare till Facebook eller Youtube (se bild här).
 3. Filma och spela in för senare uppladdning där du vill.
 4. Du kan också använda dig av ett avancerat redigeringsverktyg. som OBS. Detta programmet strömmar via en nyckel (streamkey) din video t.ex. till Facebook.

3. Boka utrustning 

ABF lånar ut, ger tips och hjälp till självhjälp. Boka utrustningen i samband med att ni planerar/bokar arrangemanget. Utrustningen kan ni låna när ni arrangerar i våra lokaler på Spånehusvägen 47. Vi på ABF filmar inte, utan tillhandahåller utrustning till er. 

Vill ni fråga om råd? 

Kontakta ABF Malmös kommunikatör Michaela (michaela.ml.larsson@abf.se) för att rådfråga kring vilken form och nivå som hade fungerat för ert arrangemang.

Vill ni lära er om utrustning/appar före? 

Starta en studiecirkel! Tillsammans lär ni er mer om teknikutrustningen och vilken form som passar era aktiviteter och arrangemang. Använd vårt studiematerial, filmer på youtube och testa er fram. Starta studiecirkeln direkt här.

Vill ni hyra in ett professionellt filmteam? 

Ska ni hålla ett större arrangemang med avancerade bild- och ljudlösningar? Då rekommenderar vi att ni använder en frilansande tekniker eller ett team med yrkesexpertis. Vi har olika kontakter inom film/livesändningar/scen till er, som ni kan hyra för ett överkomligt pris.

1. Praktisk hjälp med det tekniska och digitala

Folkbildningen arbetar för att motverka den digitala klyftan – det är en viktig demokratisk fråga. För att fler föreningar ska få möjlighet att utvecklas, har ABF Malmö sedan i år en digitaliseringssamordnare. Det är en ledare som hjälper er utifrån era behov med olika digitala verktyg och program.

Vi på ABF erbjuder stöd med att:

 • Skapa en egen mailadress
 • Ladda ner appar och program
 • Använda Zoom, Microsoft Teams, Skype
 • Använda Facebook (grupper, chatt, evenemang m.m.)
 • Stöd med att digitalisera din studiecirkel

Med dessa kunskaper och verktyg kan du fortsätta kommunicera med dina deltagare eller hålla möte med medlemmar i din förening på distans.

Det här är för dig som är medlems- eller samarbetande förening på ABF Malmö, eller om du har en studiecirkel hos oss. 

Boka träff

Aber Shalati, digitaliseringssamordnare på ABF Malmö, kommer att utifrån era behov och förutsättningar lära ut de digitala verktyg som passar er bäst, beroende på om det är en studiecirkel eller möte.

För att boka in en träff, kontakta Aber: aber.shalati@abf.se. Ni kan använda en egen smartphone/surfplatta eller dator. Vi har även surfplattor för utlån om man är i ABF-huset på Spånehusvägen 47. 

2. Utbildning: Digital studiecirkel i Teams

Fortsättningsutbildningen Den digitala studiecirkeln ges kontinuerligt till cirkelledare under 2021. Här får du pedagogisk kunskap om hur du kan lägga upp din studiecirkel – pedagogiskt och kreativt – när den sker online.

Innehåll i utbildningen:

 • Teams som verktyg
 • Presentation
 • Förväntningar
 • Regelverk
 • Förutsättningar
 • Arbetsplan
 • Vår värdegrund på distans
 • Metoder och verktyg
 • Utvärdering

Du hittar utbildningen här.

Att tänka på efteråt!

Rapportera verksamheten som vanligt via arretjanst.abf.se. Prata med din kontaktperson på ABF Malmö om du har några frågor. Du når oss även på info.malmo@abf.se eller telefon 040-352400. 

Sist men inte minst: Dela med er av goda exempel till era kollegor, vänner och andra folkbildare. Tillsammans kan vi lära oss de smidigaste och roligaste sätten att hålla distanscirklar!