Hoppa till huvudinnehåll

YGAP

YGAP (Youth Globalisation Awareness Programme) är en global utbildning som riktar sig till yngre personer inom arbetarrörelsen och genomförs årligen i samverkan med The International Federation of Workers’ Education Associations (IFWEA).

Utbildningen genomförs i Kapstaden, Sydafrika. Under cirka två veckor skapas utrymme för deltagare från flera olika länder att utbyta erfarenheter, tankar, idéer och kunskap.

Syftet med utbildningen

Syftet med utbildningen är att låta deltagaren få nya eller fördjupade kunskaper inom internationellt arbete. Att skapa möten med andra organisationer som jobbar mot samma mål om en bättre värld. Tillsammans bygger vi en global kunskapsbank och låter nya idéer utvecklas kring arbetarrörelsens fortsatta arbete både i norr och söder.

Upplägg

Kursen är förlagd på Community House – en plats där många organisationer inom arbetarrörelsen verkar. Under första veckan varvas seminarier och grupparbeten medan den andra veckan innehåller en kortare praktik samt en efterföljande informationsinsats.

Studiebesöket är en fantastisk möjlighet att få en inblick i hur en kan arbeta för att möta de olika svårigheter som finns i vardagen. Att delta på en resa som denna skapar stort engagemang och tanken med utbildningen är att den nya kunskapen inte ska stanna hos den enskilde deltagaren, utan spridas efter avslutad utbildning. Därför skapar deltagaren en sammanfattning av sina erfarenheter, lärdomar och vad de tar med sig i en presentation på plats i Kapstaden, Postcard from the South.

YGAP är unikt på många sätt, dels skapas utrymmet för deltagare från flera olika länder att utbyta idéer, erfarenheter, tankar och kunskap, dels låta sig inspireras av samt inspirera andra.

Vad ger utbildningen?

"Jag tog med mig massor av inspiration, insikter och erfarenheter från fantastiska människor som arbetar för mänskliga rättigheter inom arbetarrörelsen i Sydafrika. Jag upplever att jag vidgade mina perspektiv efter utbildningen, att kunna tänka utifrån ett globalt perspektiv istället för att bara tänka 'i Sverige gör vi så här'."

Rebecka, tidigare deltagare.