Hoppa till huvudinnehåll

Boken på arbetsplatsen

Brinner du för litteratur och läsande? Har du ett arbetsplatsbibliotek på din arbetsplats? Eller skulle du vilja starta ett? Då är Boken på arbetsplatsen något för dig.

Boken på arbetsplatsen

Boken på arbetsplatsen är ett projekt och en mötesplats för fackliga bokombud, de som har eller vill starta arbetsplatsbibliotek, läsfrämjare, författare och folkbildare. Under några dagar varje år möts vi och tar del av bland annat workshops, seminarier och författarmöten. Bakom projektet Boken på arbetsplatsen står ABF och LO-förbunden.

Årets arbetsplatsbibliotek

Läsningen i Sverige följer klassmönstren. När klassklyftorna ökar, ökar också skillnaderna i läsande. ABF och LO-förbunden arbetar tillsammans med arbetsplatsbibliotek och utbildningar för bokombud för att göra litteratur tillgängligt för fler.

Varje år utser ABF tillsammans med LO-förbunden Årets arbetsplatsbibliotek. Ett arbetsplatsbibliotek kan vara alltifrån en enkel boksnurra till en bokhylla eller ett helt rum. Ett eller flera bokombud ansvarar för att förvalta och förnya biblioteket och ger boktips till sina arbetskamrater.

Vinnaren av Årets arbetsplatsbibliotek får 10 000 kronor att handla för till sitt arbetsplatsbibliotek och ett författarbesök värt 10 000 kronor. Utmärkelsen har delats ut sedan 2014. 

Tidigare vinnare av Årets arbetsplatsbibliotek hittar du här


Nominera till Årets arbetsplatsbibliotek

Berätta varför du tycker att just det arbetsplatsbibliotek du nominerar är en värdig vinnare. Du kan nominera arbetsplatsbibliotek som tillhör ett LO-förbund. Skicka din nominering ihop med uppgifterna nedan till: bpa@abf.se

  • Jag som nominerar heter

  • Min e-postadress

  • Mitt telefonnummer (frivilligt)

  •  LO-förbund som jag tillhör

  • Arbetsplatsbibliotek som jag nominerar

  • Min motivering är: (Längre text)

  • Kontaktperson på arbetsplatsbibliotek jag nominerat

  • E-post till kontaktperson på arbetsplatsbiblioteket

  • Mobilnummer till kontaktperson på arbetsplatsbiblioteket

Konferensen Boken på arbetsplatsen

Under några dagar varje år möts vi och får ta del av inspiration, föredrag, författarsamtal, reflektion och erfarenhetsutbyte med likasinnade.

Dagarna riktar sig till dig som ser språket och läsandet som ett verktyg för förändring och som redan arbetar med böcker på din arbetsplats eller skulle vilja göra det, till exempel fackliga bok-ombud, författare, ansvariga förarbetsplatsbibliotek, kulturansvariga inom fackförbunden,studieombudsman, folkbildare, bibliotekarier, tjänstemän,kulturpolitiker med flera.

Under dessa dagar delas även priset ut vill vinnaren av Årets arbetsplatsbibliotek, det hålls panelsamtal, författarmöten och middagar med blandad underhållning.

Se årets inbjudan här
Om du är intresserad av att delat anmäler du detta till ditt fackförbund. För frågor om projektet Boken på arbetsplatsen kontakta Faaid Ali-Nuur