Hoppa till huvudinnehåll

Nördkultur

För länge sedan i en galax långt, långt borta... Ja, kanske där också, men på tredje klotet från solen finns i alla fall sedan länge en stor skara hjältar och hjältinnor som är experter inom olika nischer. De kan recitera dialoger från Sailor Moon eller Sagan om ringen medan de jonglerar med sina Xbox-kontroller och samtidigt skapar både dräkter, figurer och nya världar. Vi kallar dessa hjältar för Geeks.

Spelbräde med röda tärningar och drake

Vad är nördkultur?

Nördkulturen är som en stor godispåse fylld av spännande intressen. Det är en plats där du kan uttrycka din kreativitet, skapa fantastiska konstverk, skriva fanfiction och hitta andra likasinnade för att diskutera om och leva ut dina passioner.

Intresseområdena inom nördkulturen är många, men här är några av de vanligaste och mest populära inslagen:

 1. Science fiction
  Rymdskepp, utomjordingar, tidresor och avancerad teknologi. Från Star Wars till Star Trek och Doctor Who, science fiction är en grundpelare i nördkulturen.

   
 2. Fantasy
  Sagovärldar, magi, drakar, alver, dvärgar och alla möjliga fantastiska varelser. Från J.R.R. Tolkiens "Sagan om ringen" till George R.R. Martins "Game of Thrones" har fantasyberättelser lockat nördar i årtionden.
  Hobbit-håla
 1. Datorspel/E-sport
  Nördar har en speciell plats i sina hjärtan för spelvärldar där de kan vara hjältar eller skurkar. Från klassiska arkadspel till MMO (Massively Multiplayer Online) spel och e-sport.
  E-sport
   
 2. Serietidningar
  Superhjältar och deras spännande äventyr har fascinerat i årtionden. Här kan du bland annat läsa om Marvels Avengers och X-Men till DC Comics Batman och Superman för att nämna några få.
  Serietidningar på ett bord
   
 3. Anime och manga
  Den japanska animationen och serietidningarna, kända som anime och manga, har en stor och hängiven följarskara inom nördkulturen. Med sina unika stilar och berättelser har anime och manga blivit en betydande del av nördkulturen globalt.
  Mangatidningar
   
 4. Rollspel
  Finns det något så spännande som att sätta sig in i karaktärer och berättelser genom rollspel? Spel som Dungeons & Dragons (D&D) ger möjlighet att skapa sina egna äventyr och interagera med en fantasivärld med hjälp av tärningar och regelböcker.
  rollspel
   
 5. Cosplay
  Cosplay (kombination av orden "costume" och "play") är konsten att skapa och bära autentiska kostymer för att porträttera karaktärer från olika medier. Här är det bara fantasin som sätter gränser!
  cosplay fairy

ABF + Nördkultur = Sant

Hos ABF har det arrangerats studiecirklar inom alla möjliga nördkulturs-teman. I studiecirklarna kan man ses för att bland annat skapa tillsammans. Det kan vara allt ifrån dräkter, figurmålning och toy photography. Man kan också ses för att spela ihop, diskutera och bara få vara den geek man är ihop med andra likasinnade.

Och det bästa av allt?

I nördkulturen finns det plats för alla. Du är välkommen här oavsett om du redan är en fullfjädrad Jedi-mästare som vill föra din kunskap vidare eller om du är en noob som precis har börjat utforska dessa fantastiska världar.

Så kasta på dig din superhjältecape, ladda din ljussabel, packa ned Berrys och ta sen kontakt med ditt lokala ABF-kontor, för här väntar ett äventyr!

Läs om hur du startar en geek-cirkel här (aka en studiecirkel).