Till sidans huvudinnehåll

Skäggetorps filmfestival

Skäggetorp filmfestival den 14 oktober.

Publicerad 2023-09-27

PROGRAM 

11.00 Skäggetorpfilmfestival öppnar 

11.15 Långfilmen Dödgrävarens hustru 

14.00 Hur kan man bli en del av filmbranschen? Söka pengar för sin idé? 

14.40 Långfilmen Jalla! Jalla! 

16.20 Föreläsning om mångfalden i det svenska filmarvet. 

17.25 Hur kan vi arbeta för bättre representation i film, från manus till färdig film? Hur är det att arbeta som skådespelare med utländsk bakgrund i Sverige? 

18.30 Långfilmen Vi är som apelsiner 

20.10 Långfilmen Sin Nombre 

21.45 Skäggetorp filmfestival stänger 

 

LÅNGFILMER 

11.15 Dödgrävarens hustru 
Guled står utanför sjukhuset och inväntar ambulanserna. Har han tur har någon avlidit och Guled och de andra dödgrävarna kan tjäna lite pengar. Inget roligt jobb, men de har varandra. Guled har också Nasra, hustrun som han avgudar. Men Nasra är döende och i behov av en njurtransplantation som de absolut inte har råd med. Det finns en lösning, men det vill Nasra inte höra talas om. Istället väljer hon att njuta av varje minut hon har kvar i livet. För Guled däremot finns inga gränser för vad han kan göra för att rädda sin hustru. Khadar Ayderus Ahmeds långfilmsdebut hade premiär på filmfestivalen i Cannes och vann pris för bästa film på African Movie Academy Awards.

Kategori: Spelfilm
Längd: 83 minuter
Genre: Drama
Regissör: Khadar Ayderus Ahmed
Skådespelare: Omar Abdi, Yasmin Warsame, Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim
Undertexter: Svenska
Språk: Somaliska
Åldersgräns: från 11 år

14.40 Jalla! Jalla!
Måns och Roro är bästa kompisar och jobbar på parkförvaltningen. De får göra alla skitjobben – rensa ankdammar och plocka bajshögar. Men själva tycker de att de är grymma och coola. Filmen handlar om vännerna Roro och Måns och deras konflikter med sina familjer och flickvänner.
Kategori: Spelfilm
Längd: 100 minuter
Genre: Komedi
Regissör: Josef Fares
Skådespelare: Fares Fares, Torkel Petersson, Tuva Nonotny, Laleh Pourkarim, Leonard Terfelt, Sofi Ahlström Helleday
Undertexter:
Språk: Svenska
Åldersgräns: från 11 år

18.30 Vi är som apelsiner
Filmen handlar om en afrosvensk kille som går på en gymnasieskola någonstans i dagens Sverige. Under en historielektion reser han tillbaka i tiden och möter kända personer som format svenskheten och det svenska rastänkandet. Efter att ha återvänt till nuet får dock hans tidsresa konsekvenser när klasskamrater bestämmer sig för att hämnas då hans nya kunskaper om den svenska rasismen ses som ett hot mot den Sverigebild som de har fått lära sig i skolan.
Kategori: Spelfilm
Längd: 90 minuter
Genre: 2010-tal
Regissör: Joachim Ljungquist, Cecilia Garding
Manus: Cecilia Gärding, Mike Haines Gärding
Skådespelare:Kari Berg, Jesper Eriksson, Tim Tjernlund
Undertexter:
Språk: Svenska 

20.10 Sin Nombre
Sökande efter nya möjligheter i USA åker Sayra, en ung vacker kvinna från Honduras, med sin far och farbror på en irrfärd över den latinamerikanska landsbygden på väg mot gränsen. På vägen möter hon en ung mexikansk gängmedlem, El Casper, som försöker fly undan sitt våldsamma förflutna och undkomma sitt oförlåtande före detta gäng. Tillsammans måste de förlita sig på tro, hopp och vara ”street smart” om de ska överleva sin allt farligare resa mot sina nya hoppfulla liv.
Kategori: Spelfilm
Längd: 92 minuter
Genre: Drama, triller
Regissör: Cary Fukunaga
Skådespelare: Diana Garcia, Edgar Flores, Kristian Ferrer, Paulina Gaitan
Undertexter: Svenska
Språk:  

Åldersgräns: från 15 år 

 SEMINARIER/FÖRELÄSNINGAR 

14.00-14.30 Hur kan man bli en del av filmbranschen? Söka pengar för sin idé?  

16.20-16.50 Föreläsning om mångfalden i det svenska filmarvet. 

17.25-17.45 Hur kan vi arbeta för bättre representation i film, från manus till färdig film? Hur är det att arbeta som skådespelare med utländsk bakgrund i Sverige? 

 

Förhoppninsvis blir ett återkommande evenemang som kan dra till sig flera samarbeten och möjligheter för de boende i Skäggetorp, bidra till möten mellan personer från olika områden i Linköping och Östergötland för att öka chanser för olika parter att lära känna varandra och samarbeta med film.

Bakom festivalen står syskonen Mikael Haines och Cecilia Gärding som är nyinflyttade Skäggetorpsbor. Syskonen har tidigare varit verksamma i Umeå i bandet ”Khumalo” och de har arbetat tillsammans med filmen ”Vi är som apelsiner” (2016) som kommer att visas på filmfestivalen.

Långfilmen fick internationellt erkännande i framförallt USA och av EU när den utsågs till ”Best practiceagainst extremism”, år 2016. Sedan dess har filmen haft premiär i flera huvudstäder i Europa och Afrika. Filmen är den första att ge enafrosvensk kille en huvudroll utan att han kriminaliseras och sexualiseras, och behandlar problematiken kring afrofobi och avsaknaden i svensk historieundervisning om vårt rasistiska arv.  

Idag arbetar de tillsammans med ABF genom den ideella föreningen Muzicadelic Entertainment för att lansera Skäggetorp Filmfestival med fyra syften:  

  • Att främja nya nätverksammöjligheter för de som vill arbeta med film i området för att möjliggöra att fler får delta i filmskapande i framtiden.  
  • Att visa filmer från olika länder för att främja den mångfald av språk och kulturer som finns i Skäggetorp och bidra till ökad känsla av samhörighet.  
  • Att visafilmer om integration i svenska samhället för att öka dialogen om livsvillkoren i området och vägar framåt.  
  • Att främja representation och diskussioner kring vem som får spela boven och hjälten i dramat. 

Cecilia Gärdings bok ”Mångfalden i det svenska filmarvet” kommer att presenteras på festivalen. Boken handlar om hur de nationella minoriteterna och personer med invandrarbakgrund speglas i svensk film ur ett historiskt perspektiv och presenterar även hur stereotyper i dessa filmer har påverkats av svensk politik.  

Paneldiskussioner med representanter från filmindustrin och aktiva filmaktörer kommer att genomföras för att främja mångfald och representation.

Dela artikeln