Hoppa till huvudinnehåll

Krönika: En provocerande rubrik

Publicerad

Nu är ABF Östergötlands verksamhetsberättelse för 2022 färdig. Läs vår ordförande Louise Malmströms förord här. Länk till verksamhetsberättelsen finns längst ner.

Under samma vårveckor som bokslutssiffrorna och texten i 2022 års verksamhetsberättelse börjar finna sin plats fångar en rubrik i en av länets tidningar mig. Den provocerar. Kanske för att jag nyss varit på ABF och besökt en stor grupp engagerade unga som ska bli handledare i en av våra medlemsorganisationer. ”Studiecirklar – inget för dagens unga” lyder rubriken. Jag läser men tycker inte att rubriken har täckning i texten. Det är rubriksättaren och inte skribenten som är klickjournalisten här.

Rubriken för dock tankarna till alla andra klickvänliga rubriker kring studieförbunden och ABF från det senaste året. Det har varit ”Präglas av fiffel”, ”Svidande kritik när folkbildning granskas” och ”Gängkriminella spelar tv-spel på ABF:s fritidsgård”. Sällan ser vi rubriker av det slag som återfinns i denna verksamhetsberättelse, ”Feministisk studiecirkel gav S-kvinnor en nytändning” eller ”ABF Östergötlands egna demokratiambassadörer”.

Det värsta är att det är så svårt att opponera mot bilden av mygel och kriminalitet som kablas ut, trots att det gäller en extremt liten del av folkbildningsverksamheten. Varje försök riskerar att uppfattas som ett försvar för fusk eller slarv. Vi ska egentligen inte ens behöva säga det – men all kriminell eller på annat vis oetisk verksamhet ska naturligtvis bekämpas och upphöra. Granskning och kvalitetsarbete kommer alltid att ha en central roll i vårt arbete.

Men den ständiga misstanken om att det kan finnas oegentligheter gör också något med oss. Tilliten brister, vi blir misstänksamma och nitiska. Därifrån är inte steget långt till att vi inte längre vågar bedriva verksamhet i till exempel bostadsområden eller åldersgrupper där utmaningarna är lite större. Det får aldrig bli så att vi inte vågar genomföra verksamhet där den behövs mest för att de som deltar i den inte är rapporteringskungar. Att studieförbunden inte finns där behovet och buset finns, inte kan omvända unga på glid. Bara satsa på dem som är riktiga fenor på att fylla i närvarolistor korrekt och har lättillgängliga svenska personnummer och bankID:n. Att vi blir fegisar som aldrig spänner bågen och vågar pröva nytt med nya deltagare.

Än så länge är vi som väl är inte där. I den här verksamhetsberättelsen ser vi bortom de vilseledande rubrikerna och gläds över att verksamheten i länet börjat återhämta sig efter pandemiåren. Verksamhet som riktar sig till föreningar och nätverk, löst sammansatta grupper som möts i ett intresse och verksamhet för människor på flykt från krig eller som står långt utanför arbetsmarknaden, för föräldralediga och kortutbildade.

Alla är välkomna i vår verksamhet, vi strävar efter inkludering. Men framför allt bedriver vi verksamhet där det har störst betydelse. Inte där deltagarna är vassast på administration. Däremot ser vi till att själva vara vassa och tillgängliga, erbjuda stöd och vara delaktiga i den verksamhet som bedrivs så att vi kan gå i god för kvaliteten. Därmed får vi också se exempel på alla små underverk som sker varje dag och som beskrivs här. Så tack till alla som varit inblandade i dessa underverk under 2022.

Louise Malmström

Läs hela verksamhetsberättelsen för 2022 HÄR