Hoppa till huvudinnehåll

50 år av minnen Chile / Suecia

Publicerad

I år är det 50 år sedan militärkuppen i Chile. Det är 50 år av minnen, kärlek, sorg, kamp, liv och motstånd. Under tre dagar på Panora i Malmö vill vi med film och samtal lyfta olika perspektiv och teman som dessa 50 år av minnen inneburit.

Tre dagar på Biograf Panora 

I år är det 50 år sedan militärkuppen i Chile. Det är 50 år av minnen, kärlek, sorg, kamp, liv och motstånd. Under 2023 har vi en grupp människor, alla med koppling till Chile och från olika generationer, samlats och bedriver olika aktiviteter för att minnas och uppmärksamma de 50 åren i Sverige samt kollektivt hedra och uppmärksamma diktaturens offer, synliggöra dess konsekvenser och de sociala rörelser som uppstått.

Genom en dokumentärfilmsfestival, under tre dagar på Panora i Malmö och en dag på Röda Kvarn i Helsingborg, vill vi med film och samtal lyfta olika perspektiv och teman som dessa 50 år av minnen inneburit och som även synliggör andra och tredje generationens erfarenheter som barn till de som satt fängslade som politiska fångar, de som försvann, de som torterades och de som flydde undan diktaturen.

Festivalen presenterar även utställningen "50 år av minnen Chile / Suecia", vilket är en utställning med latinamerikanska konstnärer från olika generationer som tolkar och synliggör sina erfarenheter av exil och migration. Genom olika stilar, konstnärliga uttryck och perspektiv presenteras delar av den chilenska diktaturens konsekvenser.

Program på Biograf Panora

Lör 9 sep
Sön 10 sep
Mån 11 sep

Biljettpris

Biljettpris: 50 kr per film. Arpillera-workshopen är kostnadsfri

Info och biljetter

Arrangörer

Arrangör: 50 år av minnen Chile/Suecia

Medarrangörer: Film i Skåne, Wipala kollektivet, ABF Malmö, ABF Helsingborg, ABF Skåne, Folkets Bio Malmö, Folkets Bio riks, Imagenes del sur, Latinamerika i Fokus, Antirasistiska filmdagarna, Santiago Alvarez institutet 
Visa mindre