Till sidans huvudinnehåll

Arrangemang om EU-valet

EU:s medlemsländer samarbetar i en rad frågor, exempelvis inom handel, klimat, miljö, jämställdhet och arbetsmiljö. I juni 2024 är det dags för EU-val igen. Här hittar du folkbildande aktiviteter inför det. Gå och rösta och gör ditt val!

Publicerad 2024-03-23

Om Europaparlamentet och EU-valet

I EU-parlamentsvalet 2024 röstar vi om hur Sveriges 21 ledamöter i parlamentet ska fördelas mellan olika partigrupper. Ju fler som röstar på ett specifikt parti, desto fler mandat tillfaller dem.

Parlamentets viktigaste roll är att tillsammans med ministerrådet stifta lagar inom EU. Det antar också EU:s budget tillsammans med rådet.

EU-valet kallas även för EP-val (från Europaparlamentsval).

Studiematerial och workshops

ABF har ett färdigt studiematerial för er att använda för att lära er mer om EU och EU-valet. Här finns ett studiematerial om EU-valet (pdf).

ABF erbjuder workshops kring EU-valet. Vi har olika erfarna ledare som faciliteterar dessa träffar hos er. Är ni intresserade? Maila info.malmo@abf.se.

ARRANGEMANG

Varför ska jag rösta i valet till EU-parlamentet?

📆 21 maj, kl. 13.30-15.30

📍 PRO, Porslinsgatan 3. Tredje våningen.

Välkommen på en föreläsning med Lars Jederlund, författare och opinionsbildare. Det bjuds på en enkel fika. Arrangörer: ABF och PRO. Läs mer här.

Skånska röster inför EU-valet

📆  23 maj, kl. 18-20 

📍 Folkets hus, Strandvägen 120 i Lomma

De högerpopulistiska strömningarna ökar samtidigt som vår tids stora frågor som växande ojämlikhet, miljökris och kriminalitet är i akut behov av gemensamma lösningar. Kom och lyssna på skånska kandidater som står på Socialdemokraternas lista inför valet till Europaparlamentet den 9 juni. Vad står på spel i Europa? Vad vill du?

Talare: PER-OLA NILSSON, LO-distriktets ordförande. Föreläsningen är gratis. Ingen föranmälan krävs. Föreläsningen ingår i serien K(LASS) – Skånsk rörelse som arrangeras av ABF Skåne, LO-distriktet i Skåne, Socialdemokraterna i Skåne samt S-kvinnor Skåne.

Dela artikeln