Tips för att skapa ett inkluderande rum
✅ Ha rundor för incheckning och utcheckning. T.ex. i början och slutet av studiecirkeln får alla säga något kort om vilken känsla de har eller vad de tar med sig från dagens tillfälle. Presentera också alternativet: att de får säga pass ifall man inte kommer på något eller inte känner för att dela med sig. Genom rundor blir alla sedda och deltagaren får samtidigt välja om hen vill dela med sig eller inte.
✅ Ha en pronomenrunda i samband med namnrunda. Alla deltagare får berätta sitt pronomen: hon, han, hen, den etc. “Till exempel, jag heter Sara och mitt pronomen är hen”. Berätta att det är okej att inte nämna pronomen om man inte vill.
✅ Skapa en miljö som ger utrymme för olikheter. T.ex. en studiecirkel där deltagarna får utrymme att lära sig på sitt sätt och kommunicera på sitt sätt. Någon gillar dämpat ljus, en annan behöver pauser ofta för att kunna koncentrera sig.
✅ Var normkritisk. Exempel på normer är: genusnorm, heteronorm, cisnorm, smalhetsnorm, funkisnorm och vithetsnorm. Använd exempel, övningar och material som går utanför normen. På så sätt kan fler utanför normen vara representerade och bli synliggjorda i din studiecirkel. Att ha ett normkritiskt förhållningssätt i din studiecirkel handlar också om att undvika att göra antaganden om deltagarna baserat på normer, t.ex. att inte förutsätta att alla är heterosexuella eller att alla känner till gamla svenska traditioner.
✅ “Alla finns i rummet”. När du uttrycker dig, tänk att alla (olika grupper av personer) finns i rummet. Då kommer du automatiskt att uttrycka dig mer inkluderande och normkritiskt.
✅ Ha rundor. Om du märker att någon eller några deltagare inte får eller kan komma till tals – bestäm att ni ska köra en runda! Säg att alla nu kan svara på en specifik fråga eller berätta om något specifikt som ni diskuterar. På så sätt kommer alla in i samtalet och blir hörda.
✅ Förklara hellre en gång för mycket än för lite. När du nämner ett koncept, begrepp eller en förkortning, förklara gärna vad det betyder.
Korta praktiska tips
- Använd alltid svart penna på whiteboards
- Bjud på fika som alla kan äta (t.ex. veganskt, halal, nötfritt)
- Ha pauser varje timma
- Använd mikrofon när det är större grupper
- Beskriv bilderna du visar på en projektor, så att alla hänger med