Hoppa till huvudinnehåll

Spansk politisk dockteater till Skåne!

Publicerad

Nu kommer dockteatern Títeres Desde Abajo från Spanien besöker Sverige! En av deras föreställningar – Häxan och Don Cristóbal – upprörde både staten och kyrkan i Spanien tillräckligt för att upphovspersonerna skulle fängslas.

Om föreställningen Ni Pío (20 min)

Stormen drar in Pío i ett fängelse där han är svårt skadad och utan chans att fly. Fängelsets väktare försöker tämja honom så att han inte upprepar det förflutnas misstag. Men han kan inte förstå att Píos natur är okuvlig och hans instinkt att flyga är starkare än någon kedja.

Passar även för barn! 

Om föreställningen Häxan och Don Cristóbal (50 min)

Don Cristóbal Polichinela, den obskyra karaktären i den iberiska folktraditionen, återuppstår vid detta tillfälle för att med sin käpp tvinga fram sin vilja. Men i detta land råkar det bo en häxa som älskar sin frihet över allt annat och som inte låter sig trampas på av någon Don Cristobal, oavsett hur mycket makt han påstår sig ha.

Berättelsen om Häxan och Don Cristobal anses kontroversiell eftersom den konfronterar både den spanska staten och den katolska kyrkan vilket än idag är ett känsloladdat ämne i delar av Spanien. De två dockförarna satt i fängelse en tid då en del ansåg att de hade glorifierat terrorism vilket inte var fallet. Men händelsen visade hur den konstnärliga friheten ständigt ifrågasätts och hotas i demokratier och att man faktiskt kan bli straffad för att man visar ett litet teaterstycke, som i det här fallet med dockor som uttrycksmedel. Debatten i Spanien och runt om i världen pågår ständigt. 

Lämplig för dig som är 15 år+.

 

Här kan du se föreställningarna:

📍 Häxan och Don Cristóbal. Svarta Koppen (Sofielunds Folkets Hus, Malmö) 3 september kl. 11-16. Här blir det folkkök, bokbord, föredrag, föreställning och samtal om konst, kultur och terrorlagen. Vad innebär terrorlagen för konst och kultur? Fri entré!

📍Häxan och Don Cristóbal. Gylleboverket (Österlen) 4 september kl. 18.00. Fri entré!

📍Ni Pío. Gylleboverket (Österlen) 5 september kl. 18.00. Fri entré!

📍Ni Pío. Motetten Folkets hus (Malmö) 6 september kl. 18.00. Fri entré!

 

Språk / tolkning

Dockteatern är på spanska. Det kommer finnas tolk på plats som direktöversätter.

 

Mer aktiviteter med dockteatern Títeres Desde Abajo

📍 Minnesdag för iranska revolutionen 2 september: Títeres Desde Abajo besöker Malmö Konsthall och berättar om föreställningen Häxan och Don Cristóbal som har beröringspunkter med kvinnors situation i Iran. Mer info kommer!
 

Arrangörer

Sota Collective, ABF Skåne, Gylleboverket, ABF Malmö, Örestads LS, Svarta koppen, Motetten Folkets Hus.