Till sidans huvudinnehåll

Hur har du det på jobbet?

Lär dig mer om dina rättigheter på jobbet och hur du kan organisera dig på din arbetsplats. På ABF:s fackliga utbildningar får du, tillsammans med andra, lära dig hur facken uppkom och hur vi genom facklig kamp har lyckats höja våra löner och få betald semester – och vad vi kan göra framåt!

Vi har dessa fackliga utbildningarna:

  1. Facklig introduktion. Vår introduktion är för dig som arbetar i ett LO-yrke (arbetaryrke, t.ex. undersköterska, butiksmedarbetare, restaurangpersonal, lastbilsförare, snickare eller frisör. Här får du reda på vad facket fyller för funktion och vad det innebär för dig att vara med. Du behöver ej vara medlem i ett fack.
  2. Medlem i facket 1 och 2. Medlem i facket 1 ger dig svar på dina vanligaste frågor som rör arbete, facket, arbetsmiljö, lön, lagar, avtal och försäkringar. För dig som är medlem i ett fack i LO.
  3. Vald på jobbet. För dig som har ett fackligt förtroendeuppdrag på jobbet.
  4. Maktutbildning. Om hur du kan vara med och påverka beslut och hur maktfördelningen i samhället ser ut. För dig som är förtroendevald och har gått Medlem i facket och Vald på jobbet.

Läs mer om utbildningarna

  1. Fackliga utbildningar på ABF i Malmö (länk till anmälan)
  2. Fackliga utbildningar i hela Skåne.pdf

Anmälan och kostnad

Anmäl dig till din fackliga organisation, som i sin tur anmäler till ABF. Anmälan ska vara ABF tillhanda senast 4 veckor innan utbildningen. Anmäl om du har specialkost.

Avgifterna varierar, men betalas av den fackliga organisationen och inkluderar kurskostnad och mat. Har du förlorad arbetsförtjänst och inte är förtroendevald får du stipendium från ditt förbund, 120 kronor i timmen (skattefritt). Vid frågor angående ersättning, kontakta ditt fackförbund. Glöm inte att ta ledigt enligt Studieledighetslagen senast 2 veckor innan utbildningen.

Behöver du avanmäla dig? Kontakta stina.zetterdahl@abf.se.

Folkbildningen växer fram och ABF bildas