Hoppa till huvudinnehåll

Organisera er hos ABF kring kriget i Ukraina

Många människor upplever oro just nu på grund av kriget i Ukraina. Som så många gånger i vår historia bemöts oro bäst genom samtal. I hemmet, på arbetsplatsen och i studiecirkeln. ABF finns här redo när du vill organisera och bilda dig.

Var inte rädd, var förberedd

Den senaste tiden har varit fylld av oroande bilder från Ukraina. Det kan kännas overkligt att det pågår ett krig i Europa och många har säkert börjat tänka hur kriget kan komma att påverka oss här i Sverige. Osäkerheten kan snabbt förvandlas till rädsla och en känsla av maktlöshet och utsatthet. Det är helt naturliga känslor men det är inte bra att fastna i dem utan komma vidare och organisera och bilda sig - att gå samman för att prata och agera med människor där du bor eller arbetar. ABF har arbetat med krisberedskap och prepping under lång tid och har verksamhet i hela landet.

Att vara uppdaterad med korrekt information

Att källkritiskt kunna skilja mellan pålitlig faktabaserad information, desinformation och propaganda är en avgörande förmåga för att kunna delta i och för att kunna bruka demokratin. 

ABF har sammanställt verktyg, pedagogiska material, tips och länkar så att ni har möjlighet att stå bättre rustade för att källkritiskt bemöta och värdera information, desinformation och propaganda och möjlighet att skapa cirklar kring ämnet. Du hittar sidorna för källkritik här.

Organisera dig hos ABF

Det finns mycket du kan göra på din ort. Ta kontakt med ditt lokala ABF som kan stötta ditt lokala engagemang med exempelvis lokaler, utrustning, studiematerial och nätverk. 

Exempel på vad ni kan göra:

  • Arrangera en föreläsning
  • Forma en volontärgrupp
  • Starta en hemberedskapsgrupp i ditt område
  • Mobilisera fler föreningar i trakten
  • Starta en aktionsinriktad studiecirkel
  • Bjud in aktivister till en podcast
  • Sänd ett livesamtal
  • Starta studiecirkel om källkritik

Ta kontakt med ditt lokala ABF

Du hittar kontaktuppgifter här.

Starta en studiecirkel

Börja med att besöka denna sida.