Hoppa till huvudinnehåll

Ett besök i Trönö

Publicerad

Söderblomspelet - berättelsen om Nathan Söderblom, prästsonen från Trönö som blev präst och Ärkebiskop samt fick Nobels fredspris för sitt ekumeniska arbete.

En vanlig onsdag strax före midsommar var vi några från ABF Hälsingekusten som satte oss i bil och åkte till Trönö Nya Kyrka. Där är nu repetitionerna i full gång för Söderblomspelet 2018. Det är berättelsen om Nathan Söderblom, bygdens prästson som blev Ärkebiskop samt fick Nobels fredspris för sitt ekumeniska arbete.        

Årets Nathan Söderblom spelas av Söderhamnssonen Erik Ehn, som började med en liten roll som 11 åring och som idag är en firad skådespelare på Dramatens scen. Så man undrar ju vad det kommer att bli av den yngre killen som spelar Nathan som liten i år? De som slår oss när vi går bland aktörerna är att det är en blandning av amatörer från Söderhamns kommun och firade skådespelare från Dramatens scen. Här finns alla åldrar representerade, från ung till gammal, alla jämlika, alla lika respekterade.

En grupp entusiaster, just nu ledda av Madelaine Thelin, jobbar året runt med Spelet, även de år man inte har några föreställningar. Det är mycket runt teatern som måste fungera, som t ex tillstånd för både parkeringar, skyltar och tillgång till kyrkan och atriet, boende för alla tillresta, mat, resor mm. Även att söka medel för genomförandet är ett stort och viktigt arbete.

I kyrkans atriumgård pågår en febril aktivitet när läktaren, för oss besökare, byggs upp samtidigt som skådespelarna repeterar. Regisören Hans Klinga styr med fast hand hur han vill att de ska se ut och refererar till vad som hände sist som pjäsen spelades och därför gör om lite grann.

 

 

 

 I församlingshemmet leker Angelica Thelin fram de rätta tonerna och försöker få de som skall sjunga att förstå hur rösten påverkas när de spelar utomhus. Vinden tar skådespelarnas och sångarnas röster, vilket gör att röstresurserna måste användas lite mer än vad de är vana vid.Första spelen var 1986 och flera av skådespelarna har varit med sedan dess. Tomas Bolme berättar att han spelat Natan i många år, haft något litet uppehåll och nu spelar rollen som Nathans fader.

De är många som befinner sig i och kring Trönö nya kyrka, inte alls bara de vi kommer att se på scenen. Pratar med en kvinna, som förpassats in i en liten skrubb, hennes jobb är bland annat att stryka kläder, koka korv och servera kaffe. Under vårt besök provsmakades även kaffebröd för att kunna erbjuda det bästa för både besökare och ekonomin! Andra sköter skjutsar, diskar, sminkar, påklädning och andra viktiga göromål runt en teater. Och alla som deltar måste äta och det är några som sköter det både under repetitioner och föreställningar.

Vad är det som göra att skådespelare – professionella och amatörer, stora och små – och alla andra återkommer år efter år för att delta i Söderblomspelet? Vilken är drivkraften som gör att man väntar och väntar och väntar (det är en stor del av skådespelares vardag) för att få sina minuter på scen? Är det Nathan Söderbloms anda som ger energi och entusiasm?