Hoppa till huvudinnehåll

Högt, lågt och allt däremellan

Publicerad

En inspirationsdag för den som redan har ett fotointresse. Det hoppas Mia Karlsvärd att hennes heldagskurs i fotografi ska bli.

Mia Karlsvärd har arbetat som fotograf i över 30 år. 2018 slutade hon på Corren där hon varit anställd sedan slutet av 1980-talet och numera driver hon eget företag som föreläsare, fotograf och skribent.

Nyligen gav hon, tillsammans med illustratören Bettina Johansson, ut boken ”Fokus fotograferar”, som i första hand riktar sig till barn och ungdomar. Den handlar mycket om fotoetik, vilket är ett ämne Mia verkligen brinner för.                                                                             
– Vi lever i ett öppet samhälle och om vi ska kunna fortsätta göra det är det viktigt att vi behandlar varandra med respekt säger hon.

Etik (förenklat, vad som gäller vid fotografering på offentlig plats) är en viktig del i heldagskursen hon kommer att hålla på ABF i Linköping den 10 oktober. Teori inomhus kommer att varvas med fotografering i stadsmiljö.
– Det blir högt, lågt och allt däremellan. Så det är ingen som kommer att hinna somna i skolbänken, försäkrar Mia.

Hon kommer även att prata mycket om komposition och ljus – de kanske viktigaste faktorerna när man fotograferar. Man måste inte äga en systemkamera för att delta i kursen, det duger bra med mobilen.
– Tekniken är bara ett redskap, det är personen bakom som är grejen.

Mia hoppas på fina höstfärger och att löven sitter kvar. Det opålitliga höstvädret är hon inte orolig för.
– Om det regnar kan man få fantastiska bilder just tack vare det. Finns det något vackrare än regndroppar på ett höstlöv?

Nina Broman

Fota i staden- Teori och praktik med exkursioner - ABF