Hoppa till huvudinnehåll

”Det känns fantastiskt”

Publicerad

Till skillnad från många andra föreningar har Hästholmens bygdegård och byalagsförening inte haft några problem med att komma igång efter pandemin, de har nämligen aldrig pausat.

– I början av året var det lite stiltje, men framåt maj körde vi igång ganska rejält, säger Camilla Linusson som är ordförande.

Det blev fem teaterföreställningar av ”Med tapper hand” som handlade om Ellen Key. Den följdes av flera evenemang som uppmärksammade att det var hundra år sedan kvinnor fick rösträtt, som föreläsningar med journalisten och författaren Ulrika Knutson och med Kalle Bäck, författare och professor i historia, samt en kulturhelg på temat demokrati och yttrandefrihet.

Det har blivit många utomhusaktiviteter också, som kulturscener med musik och poesi och en konstmanifestation i hamnen där både vuxna och barn målade tillsammans.
– När pandemin kom bestämde vi oss för att vi ville fortsätta att synas. Syns man inte så finns man inte, man glöms bort. Men vi gjorde det också för gemenskapen, för att fortsätta vara en mötesplats för alla som bor här.

De startade också Byalagshjälpen som erbjuder hjälp med att handla och liknande, till de som behöver. Föreningen har fått 130 nya medlemmar under året, vilket innebär mer än en fördubbling sedan 2020.

– Alla vill väl åka med det vinnande tåget, säger Camilla och skrattar.

Hon syftar på att de i höstas utsågs till Årets bygdegård av Bygdegårdarnas riksförbund.
– Det känns helt fantastiskt. Vilken ära att bli utsedd bland 1 444 bygdegårdar, jättestort. Det var mycket för vårt sätt att hantera pandemin, men även för att vi har en nära relation till politikerna och får igenom många av våra idéer. Det känns som att kommunen uppskattar oss, även om vi är lite jobbiga ibland.

Nästa projekt är att rädda Hamnstugan, där fyrvaktaren bodde förr i tiden, från att säljas ut och bli privatbostad. Bygdegården vill att den i stället ska bli till ett kulturhus där de kan ha utställningar med mera och i somras ordnade de allsångscafé vid stugan vid ett par tillfällen.

ABF trycker bygdegårdens egen tidning Hestholmabladet, som kommer ut fyra gånger om året och delas ut till alla Hästholmens 240 hushåll. Camilla är involverad i den också, bland annat som skrivande reporter.

Vad är det som driver dig?
– Det har jag undrat många gånger. Jag har väl någon diagnos, haha. När andra går på party på lördagskvällarna sitter jag hemma och grejar med planering och marknadsföring. Jag tycker det är jätteroligt.


Nina Broman